“Demokrasi nöbetleri” serbest, Somalı 301 işçiyi anmak yasak

Soma Katliamı’nın ardından Sosyal Haklar Derneği (SHD), her ayın 13’ünde İstanbul Kadıköy’de 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın unutulmaması için basın açıklaması yapıyordu. Dernek bu ay 15 Temmuz darbe girişiminden sonra “demokrasi nöbet”lerinin tutulduğu yerlerden Taksim Meydanı için İstanbul Valiliği’ne başvuruda bulundu ve 13 Ağustos’ta basın açıklaması yapılması için izin istedi.

Diken'de yer alan habere göre, darbe girişiminin ardından 10 Ağustos’a kadar Taksim’de her gece”demokrasi nöbeti” tutulmasına izin veren valilik, Soma’da hayatını kaybeden işçileri anmak için yapılan başvuruyu işleme dahi almadı. SHD, valiliğin kararına tepki gösterdi.

“Demokrasi, milletin ancak bir kesimi için geçerliymiş”

Konuya ilişkin bir açıklama yapan SHD şöyle dedi: “Biz Sosyal Haklar Derneği olarak, demokrasinin bir bütün olduğundan hareketle, Taksim de dahil olmak üzere ülkenin bütün meydanlarında ‘demokrasi nöbetleri’ tutulurken, Soma katliamını protesto etmek, hayatını kaybeden 301 madenciyi unutmadığımızı ve unutmayacağımızı bir kez daha ilan etmek için, her ayın 13’ünde yaptığımız etkinliğimizi Taksim Meydanı’nda yapmak istedik. Bu talebimizi İstanbul Valiliği’ne de yazılı olarak bildirdik. Bir kere daha gördük ki, ‘demokrasi’ ve ‘hakimiyet’ milletin ancak bir kesimi için geçerliymiş. İstanbul Valiliği, dilekçemizi almayarak yapmış olduğumuz başvuruyu hukuka aykırı bir biçimde işleme almama yolunu seçmiştir.”

Açıklamada, “Taksim Meydanı’nda, Soma’da yaşanan işçi katliamının sorumluların yargılanmasını talep etmeye izin verilmemesi; siyasal iktidarın çifte standart uyguladığının en açık göstergesi sayılmalıdır” sözlerine de yer verildi.

SHD, 13 Ağustos 2016 günü saat 15:00’de Fransız konsolosluğu önünde, saat 19:00’da da Kadıköy Altıyol’da buluşma ve demokrasinin ilk adımı niteliğindeki taleplerini bir kez daha dile getirme çağrısında bulundu.