Demokrasi talebine reform yanıtı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tayland’da kral ile kraliçenin yetkilerine ve hükümete karşı demokrasi yanlılarının düzenlediği protestolar sonucu dün anayasa reform tasarıları parlamentoda görüşülmeye başlandı.

Meclis’e daha fazla yetki tanıyan ve insan hakları kapsamında değişiklikler içeren yedi reform tasarısı görüşmeler sonrası oylamaya sunulacak.



‘TAVİZ VERMEYECEĞİZ’

Başkent Bangkok’ta reform tasarısının görüşüldüğü parlamento önünde eylemler düzenlendi. Başbakan Prayut Çan-oça’nın istifasının istendiği protestoya polislerin müdahalesi sonucu 50’yi aşkın kişi yaralandı. Eylemlere katılan Özgür Gençlik isimli grup, “Eğer parlamento söz konusu değişiklikleri kabul etmezse bundan sonra hiçbir taviz vermeyeceğiz” açıklaması yaptı.

MONARŞİ YÖNETİMİNE TEPKİ

Ülkede hükümet karşıtları, tartışmalı 2019 genel seçiminin ardından muhalefetteki İleri Gelecek Partisi’nin kapatılarak meclisten ihraç edilmesi için geçen yıl protestolara başlamıştı. Muhalif gruplar, anayasada reform yapılmasını ve monarşinin dokunulmazlığının kaldırılarak hukukun üstünlüğünün hayata geçirilmesini talep etmişti.