Demokrasi ve laiklik için buluşuyorlar

Haber Merkezi

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, yarın saat 15.00’te Kadıköy’de Rıhtım Meydanı’nda “Demokrasi ve Laiklik” buluşmasına çağrı yaptı.

Çağrı metninde 4+4+4 modelinin, eğitim sisteminin tarikat ve cemaatler tarafından ele geçirilmesine yol açtığı vurgulandı. Milli Eğitim Şura’sının okul öncesi din eğitimi tavsiyesinin kabul edilemez olduğunun ifade edildiği çağrıda söz konusu tavsiyenin insan haklarına ve laikliğe aykırı olduğu belirtildi. Zorunlu din derslerinin kabul edilemez olduğunu ifade eden ABF Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, yaptığı açıklamada cemevlerinin durumuna da değinerek, “Bizim ibadethanemizi tanımlamaya kimsenin hakkı yok” dedi. ADFE Genel Başkanı Celal Fırat ise Türkiye’deki hak ihlalleri üzerinde durarak insanların din, dil, ırk gibi sebeplerle ayrımcılığa maruz kaldığını belirtti.

HERKES İÇİN ÖNEMLİ

Buluşma öncesinde konuşan ABF Eski Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş, Türkiye’deki çarpık bir laiklik anlayışının olduğuna değinerek, bu anlayışın devletin bir inancı koruyup kollaması üzerine kurulu olduğunu söyledi. Devletin tüm inançlara eşit mesafede olması gerektiğini hatırlatan Gümüş, ayrımcı tutumunun Aleviler açısından vahim sonuçlara sebebiyet verdiğini vurguladı. Türkiye’nin din eğitimi politikalarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırı olduğunu belirtti. Aynı ayrımcı yaklaşımın ibadethanelere yönelik politikalara da yansıdığından söz eden Gümüş, Alevilerin demokrasi ve laiklik talebinin toplumun birçok kesimi için önemli olduğunu söyledi ve demokrasiye inanan herkesi “Demokrasi ve Laiklik” buluşmasına davet etti.