İzmir Barosu Başkanlığı’nı ikinci kez kazanan Yücel, demokrasiden kopmuş TBB’yi değiştireceklerini söyleyerek “Ülkeyi hukuk devleti yapmak mümkün” diye konuştu.

Demokrasiden kopan TBB’yi değiştireceğiz

AYCAN KARADAĞ

Çoklu baro sistemi ve genel kurulların genelgelerle engellenmek istenmesinin ardından çok sayıda baro seçimini tamamlarken İzmir’in başkanı da geçen günlerde belli oldu. Çağdaş Avukatlar Grubu adayı olarak girdiği baro seçimini ikinci kez kazanan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, ilk hedefinin demokrasiden kopmuş Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) yapısını değiştirmek olduğunu kaydetti.

Seçimi kazanmalarındaki önemli nedenlerden birinin ayrım yapmadan verdikleri mücadele olduğuna değinen Yücel, şunları dile getirdi: “Meslektaşlarımızın hep yanındaydık. Gece gündüz çalıştığımızı ve emek verdiğimizi fark ettiler. Hep söylenen bir şey vardır; barolar avukatla ilgilensin başka bir şey yapmasın. Biz 2 buçuk sene içinde çalışanlarımızı hiçbir anlamda yalnız bırakmadığımızı gösterdik” diye konuştu.

İzmir Barosu’nun birçok insan için umut olduğunu ifade eden Özkan Yücel, “Yaşanan her olumsuzluk ve hukuksuzlukta bir adım öne çıkmayı başardık” dedi.

BAROLAR HUKUK SİYASETİ YÜRÜTÜYOR

Yücel, sözlerine şöyle devam etti: “Bazı yurttaşlarımız baroların siyasetle bu kadar çok uğraşmalarından rahatsız. Fakat bu siyaset kirli bir siyaset değildir bu siyaset insan hakları siyasetidir, hukuk siyasetidir. Baroların kanunla verilmiş bir görevleri vardır; hukukun üstünlüğünü korumak ve geliştirmek. Bu anlayışla hep hareket ettik ve yaptıklarımızla bir umut ışığı yarattığımızı düşünüyorum.”

SİNDİRİLMEK İSTENEN BİR TOPLUM VAR

Ülkede büyük bir baskı olduğunu söyleyen Yücel, Cumhuriyet değerlerinin, demokrasi ve insan haklarının tehlikede olduğunu vurguladı. Yücel, “O kadar büyük bir baskı sürecinden geçiyor ki toplum bir tweet attığı için gözaltına alınan birçok insan var” dedi ve ekledi: “Sindirilmeye çalışılan bir toplum var. Biz bu karanlığı yırtmak ve yeni bir yol açmak için çok çabaladık sanırım bunu başardık. Ne zaman bir hukuksuzluk ortaya çıksa İzmir Barosu onu tanımadı ve reddetti. Genel kurulun gerçekleşme süreci bile aslında bunun bir parçasıdır.”

TBB’yi sert şekilde eleştiren Yücel, şöyle konuştu: “Barolar Birliği’nin seçim süreci başlayacak ve orada iktidarın diliyle konuşan, avukattan uzak bir anlayışın hâkim olduğunu biliyoruz. Demokrasiden kopmuş olan Barolar Birliği’ni değiştirmek istiyoruz. Hukuk ayaklar altında. Yargı bağımsızlığı sıfırlanmış durumda. Barolar Birliği, bununla ilgili hiçbir şey yapmıyor, söylemiyor. Çoklu baro projesi, baroları iktidara bağlı kurumlar haline getirmenin bir yoludur. İktidar, Barolar Birliği’ni kontrol edebiliyor ama barolara söz geçiremiyor.”

Çoklu baro projesinin başarısız olduğunu dile getiren Yücel, “Bir tek İstanbul’da zorlamayla çoklu baro kurulabildi. Emir talimatla kurulan her şey emir talimatla susar. Bu da barolara uygun bir durum değildir” ifadelerini kullandı.

KARANLIK DEĞİL ZOR TABLO

Mücadeleyi bırakmayacağını söyleyen Yücel, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu ülkeyi daha demokratik, daha özgür bir hukuk devleti haline getirmek mümkün. Cumhuriyet değerleri ve laikliği korumak zorundayız. Maalesef siyasi iktidarın ülkeyi götürmek istediği nokta siyasal İslam. Buna karşı çıkmak da bizim işimiz. Karanlık bir tablo çizmiyorum, zor bir tablo çiziyorum. Zor bir süreç ama başarmak mümkün.”