Demokrasiyi pistten alalım

» Televizyonları kapat. Kapatmadıkların paso yalaka şov yapılsın. Her şey olumlu olarak yansıtılsın. Dolar yükselsin ama zaten sorun olmasın. Gençlerin yabancı şehirleri övmesi gibi seni övsünler.

» Radyoları kapat, türkü şarkı çalmasın. Farklı sesler duyulmasın, yerine kendi kanallarını yerleştir, senin güzelliğine şiirler yazsınlar.

» Sanatçıları paketle. Sendikaları iptal et. Kimse hakkını arayıp sormasın. Yanına dipte kalanları alıp pop şarkıları söylersin. Albümleri daha çok satıyor zaten.

» Konserleri yasakla ama kendi sanatçılarını her yerde belediye etkinliğinde kullan. Paralarını ver, iyice besle ki etlenip semirsinler.

» Çalışanları dinleme, duyma. İş kazalarında suçu hep ölene at. Ölenle ölünmez, bunlar fıtrat, bunlar Teomancı, bunlar semenderci, bunlar ateyiz, bunlar ölerek devleti bozuklamaya çalışıyor de. Tutmazsa git zamanda yolculuk yap, 1800 yılından örnek ver.

» Geçmişi sil. İnternetten kalitesiz bakanların, vasıfsız adamların hakkındaki haberleri kaldır. Soran olursa “Yasakladık” dersin. Geçmişi denetim altında tut ki geleceği de boğazla. Şimdiyi kontrol altına al ki geçmişi de denetim altında tut.

» Kitap okumasan bile 1984’ü ezbere yaşa. Bu da bir başarıdır, kitap okurken bile dik dur, boynun öne eğilmesin.

» Çevrecilere, sivil toplum örgütlerine atarlan. Çünkü onlar senin ülkenin kötülüğünü istiyor. Hatta çıtayı yükselt, “Bunlar topraklarımıza bela olanlardır” de. Salla, nasıl olsa kimse düşünmüyor. Memleketini kendi tohumunu üretemeyecek hale getir ki iyice başkalarına muhtaç olalım. Zaten karşına düşünenleri almayacaksın böyle zamanlarda. Düşünenleri pistten alalım.

» Sıkıntı olursa tam tersini söyle. Mesela de ki “Ülkemiz en süper demokrasiyle yönetilmektedir, Evrupa, Esya, Amarika, Ruzya, Ukranya, kaleci Mayer hep bizim demokrasimize hasta oluyor” de. Kafan rahat olsun, bir iki gün sonra da “Taçsız kral Pele’ye dönemimizde tacını da giydirdik” de. At, salla ama at seni sallamasın dikkat et.

* Her türlü şaibeli işe gir. Ortamda yükselmek için her türlü ekiplerle, ne olduğu belirsizlerle takıl, birlikte yaşa, selamlar gönder, paralar bastır, gözlerin dolsun onlardan bahsederken. Sonra pastayı paylaşamayınca “Allah bizi affetsin, kandırıldık zanpalar” de. Nasıl olsa en zeki insan bile kandırılır şu dünyada. Bonus: “Hatasız kul olmaz, hatamla sev beni” dersin, olur. Hatta Orhan Bey gelir ama ne yazık ki en büyük şarkıcımız canlı olarak şarkı okuyamıyor. Kendi eserlerini seslendiremiyor. The Beatles sendromundan mustarip herhalde.

* Üniversitelerde bilimi iyice yok et ki kafalar çalışmasın, çalışmayınca karışmasın... Öğrencilere kız, gençlere kız, kadınlara kız ama haksız olanı koru, senin yanında olanın her zaman arkasında ol, ne yaparsa yapsın, neye karışırsa karışsın, onlara iyi bak, beraat ettir akla, unuttur. Bazen sayılar kafanı çok karıştırırsa, hiç zorlanma, reset at.

* Gazeteleri kapat, gazetecileri paketle. Zaten ne işi varmış gazetede haber yaparken? Herkese karşı adil olma ki adaletin belli olsun.

» İnterneti kafaya göre kapa, aç, darla... Hak hukuk kanun filan takılma fazla. Sonra çık “Bi şey deniyoruz, birazdan açarız” diyerek yaptığın kanunsuzluğu herkese ilan et. Böyle şeffaf ol ki vatandaşının da sana saygısı sevgisi artsın.

» Bağıranların ağızlarını kapa, görünenlerin yüzlerini mozaikle, senden olmayanların isimlerini listele. Çünkü seni seven ya da senden korkan herkes dışındaki diğer herkes seni aşağı çekmek istiyor. Buna inan.

» Toprağını, nehrini, suyunu, denizini zehirle. Zehirleyemezsen yabancılara sat. Soran olursa “Ya artık büyük ülke olmak böyle, ne öyle sular boşa akacak” de. Topraklarının başına emlakçı gibi çök. En güzel iş emlakçılık bunu unutma. Prim artı yol yaparsın paso.

» Kendin dışında kimseyi dinleme ki, ne kadar büyük bir zihin olduğunu dünya âlem görsün. Konuş ama boş konuş. Nasıl olsa boşa koysan bile doluyor.

» Gülme, kimseyi de güldürme. Zaten komik değil.