Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube seçimleri öncesinde, İstanbul Şube YK üyesi Akçelik ile konuştuk. Talana ve ranta karşı mücadeleyi büyüteceklerini vurgulayan Akçelik, güvenceli çalışma politikalarının uygulanması için de çalışacaklarını söyledi

Demokrat Çevre Mühendisleri: Bilimi esas alıyoruz

Meral Danyıldız

2 Şubat’ta gerçekleşecek olan Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube seçimleri öncesinde, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube YK üyesi ve TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik ile konuştuk. Akçelik, Kanal İstanbul’un bir yıkım projesi olduğuna da vurgu yaparak; Demokrat Çevre Mühendisleri’nin bilimi esas aldığını, ürettiği bilgiyi halkın hizmetine sunarak, güvensizleştirmeye karşı emekten yana olduklarını kaydetti.

Mavi liste olarak, Demokrat Çevre Mühendisleri adıyla seçimlere katılıyorsunuz. Demokrat Çevre Mühendisleri kimlerdir?

Demokrat Çevre Mühendisleri, mühendislik çalışmalarında bilimi esas alan, ürettiği bilgiyi halkın hizmetine sunan, güvensizleştirmeye karşı emekten yana; kente ve ekolojiye yönelik rant projelerinin karşısında mesleğin gelişimi konusunda çalışmalar yapan ancak meslek ve meslektaş sorunlarını ülke ve toplum sorunlarından ayırmayan, meslektaşlarının ve toplumun yararını gözeterek üretmeyi ilke edinen ve bu ilkeler doğrultusunda bir araya gelen kişileri temsil etmektedir.

Ekonomik krize karşı meslektaşlarınıza nasıl bir mücadele perspektifi öneriyorsunuz?

Ülke olarak yaşadığımız ekonomik kriz, meslek hayatımızda yaşadığımız sorunların toplumsal yaşamımıza da etkilerini artırmaktadır. Kabaran faturalar, zamlar, kapanan işletmeler, işten atmalar ve son on yılların rekorunu kıran enflasyon oranları ile hayatımız giderek zorlaşıyor. Krizde yoğunlaşan işsizlik tehdidi ile yeni mezunların tecrübesizliği de daha kolay suiistimal edilmekte ve çalışma hayatına devam eden meslektaşlarımız daha düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalmaktadır. Kriz ortamında çalışma yaşamında iş güvencesinin ortadan kalkmasıyla meslektaşlarımız, kendini yarının potansiyel işsizi olarak görmektedir. Bu durum çevre mühendislerinin çok düşük ücretle, esnek ve güvencesiz olarak istihdam edilen; açlık sınırının altında çalışmaya zorlanmasına yol açıyor.

Önümüzdeki dönem düşük ücret, güvencesiz ve esnek istihdam modellerine karşı güvenceli çalışma politikalarının uygulanması için mücadele edeceğiz. Şube bünyesinde ücretli ve işsiz mühendisler komisyonu kuracak, bu komisyon aracılığıyla üyelerimizin iş bulmasına yardımcı olup, çalışma koşullarını takip edeceğiz. İş sözleşmesi örnekleri hazırlayacak, üyelerimize hukuki destek vereceğiz. TMMOB’nin belirlemiş olduğu mühendis asgari ücretinin tüm işverenlerce uygulanması için çalışma yapacak ve mühendis asgari ücretinin her alanda uygulanmasına yönelik üyelerimizle birlikte mücadele edeceğiz.

İstanbul’un temel gündemlerinden birisi şu sıralar Kanal İstanbul. Demokrat Çevre Mühendisleri Kanal İstanbul ile ilgili ne düşünüyor?

Kanal İstanbul konusunda Demokrat Çevre Mühendislerinin tavrı çok nettir. Kanal İstanbul projesi bilimsel niteliği olmayan, söylemler ve varsayımlar üzerinden tartışmaya açılan bir yıkım projesidir. Denizlerimize, su havzalarımıza, tarım, mera, orman alanlarımıza, hassas koruma alanlarımıza, arkeolojik alanlarımıza, doğal ve kentsel sit alanlarımıza, su ve yaşam hakkımıza müdahale eden ve telafisi imkânsız tahribatlar yaratması kaçınılmaz olan bu projeyi reddediyoruz.

Kanal İstanbul projesi ile ilgili olarak yönetiminde olduğumuz Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak en aktif mücadeleyi veren kurumlardan biri olduk. Bu konuda güzergâhına teknik geziler düzenleyerek yerinde incelemelerde bulunduk, bölge sakinleri ile görüştük, yaşanacak talanı yerinde gözlemledik. Kanal İstanbul projesi ile ilgili Şube bünyesinde kurduğumuz çalışma komisyonu aracılığıyla pek çok çalışmaya kaynaklık eden 106 sayfalık Kanal İstanbul ve Yenişehir Rezerv Alanları Teknik İnceleme Raporu'nu yayınladık. Hazırladığımız raporu İBB başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları, basın organlarıyla, onlarca çalıştay, panel ve forumda halkımız ile paylaştık. Yazılı ve görsel basına Kanal İstanbul projesinin yıkıcı etkileri ile ilgili görüşlerimizi dile getirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından nihai halini almak üzere askıya çıkarılan ÇED Raporuna ilişkin yağmur altında İstanbullulara birlikte dilekçemizi verdik. Şimdi ise 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı Değişikliği ve ÇED Olumlu Kararı iptal davasına ilişkin TMMOB bünyesinde dava hazırlıklarına başlamış bulunuyoruz.