EMO İstanbul Şube seçimlerine tek liste olarak katılan ‘Demokrat Mühendisler’, elektrik politikalarının tek bir elden ve kamu tarafından yürütülmesinin gerekliliğine değinerek, tüm meslektaşlarını seçime davet etti.

Demokrat Elektrik Mühendisleri İstanbul’da seçimlere çağırıyor: ‘En önemli ilke kamu yararı’

Yaren ÇOLAK

Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO) İstanbul Şubesi Genel Kurulu, bugün Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi'nde başlayacak. Yönetim kurulu seçimi ise yarın Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi'nde yapılacak. Ülkenin gündemindeki en önemli krizlerden birisi olan elektrik zamlarına ve krizlerine karşı yıllardır kamucu bir yaklaşım gösteren EMO’nun seçimlerine ‘Demokrat Mühendisleri’ tek liste olarak katılacak. EMO seçimlerini ve elektrik zamlarını İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu adayları Saadet Nuruilah Güleç ve Dağıstan Bekiroğlu ile konuştuk.

EMO İstanbul Şubesi’nin geçtiğimiz dönem çalışmaları ve seçilmeniz durumunda önümüzdeki dönem çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

demokrat-elektrik-muhendisleri-istanbul-da-secimlere-cagiriyor-en-onemli-ilke-kamu-yarari-985053-1.

Saadet Nuruilah Güleç: EMO İstanbul Şubesi, 50 yılı aşkın demokrat mühendisler tarafından yönetilmektedir. Dolayısıyla demokrat bir gelenek ve yönetim anlayışı oluşmuştur. Bu anlayış kamu çıkarı gözeten, ülkenin kaynaklarının bilim ve tekniğin ışığında halkımız için en doğru biçimde kullanılmasını öne alan, meslektaş haklarını koruyan ve geliştirmeye çalışan bir anlayıştır. Önümüzdeki dönem de üyelerimizin haklarını savunan, mesleki gelişimi için tüm olanaklarını kullanan, halkın ve kamunun yararını kollayan çizgide üretmeye ve çalışmaya devam edecektir.

demokrat-elektrik-muhendisleri-istanbul-da-secimlere-cagiriyor-en-onemli-ilke-kamu-yarari-985054-1.

Dağıstan Bekiroğlu: Geçtiğimiz dönem pandemi koşulları nedeniyle herkes için olduğu gibi şube yönetimi için de zorlayıcı olmuştur. Buna rağmen önemli etkinliklere imza atılmıştır. Örnek vermek gerekirse, “Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Günleri 2021” adlı çevrimiçi sempozyum düzenledik. “Enerji Verimliliği Haftası” EMO İstanbul Şubesi ve MMO İstanbul Şubesi birlikteliğinde 7-8-9 Ocak 2021 tarihinde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Tüm bu etkinliklere EMO İstanbul Şubesi YouTube kanalından ulaşmak mümkün. Şubenin rutin üye işlemlerinin büyük kısmı dijital ortama taşındı. Bu dönemin en can alıcı konusu ise tüm toplumu yakından ilgilendiren elektrik zamları konusudur. Bu konuda EMO İstanbul Şubesi halka zamların arkasındaki gerçekleri, özelleştirmelerin ve piyasa ekonomisinin yarattığı yıkımı anlatmış, çözüm olarak enerji alanında kamulaştırmayı ön plana çıkarmıştır.

Elektrik zamlarının nedeni nedir ve bu sorunun çözümüne dair ne söylemek istersiniz?

Saadet Nuruilah Güleç: Ülkemizde 12 Eylül darbesi ile liberal piyasa ekonomisinin önü açılmıştır. Sonrasındaki hükümetler ve bilhassa da AKP iktidarı döneminde neredeyse tüm kamusal varlıklar satılmıştır. 20 yıldır iktidarın özeleştirme, serbestleştirme ve liberal politikalarının sonuçlarını bugün yaşamaktayız. Çığ gibi büyüyen ve kalıcı olarak hayatımızın bütün alanlarını etkileyen döviz krizi; enflasyon, hayat pahalılığı ve geçim zorluğu artık tüm yaşamımıza yerleşti. Kamusal bir hak olarak gördüğümüz elektrik için gelen faturalar ödenemez rakamlara ulaştı. Aslında bu süreç üretimden son tüketim noktasına kadar bütüncül bir bakış açısıyla yönetilmesi gereken elektrik kurumunun parçalanması ile başladı. Elektrikte eskiden tek bir elden yönetilen üretim, iletim, dağıtım kurumları farklı kurumlar eliyle yönetilmeye başlandı. Daha sonra bu kurumların çoğu özelleştirildi ve özelleştirilmeye devam ediyor. Bunun sonucu olarak elektriğin 1980’lerde yüzde 80’i kamu, yüzde 20’si özel sektör tarafından üretilirken, şimdi yüzde 19’u kamu, yüzde 81’i özel sektör tarafından üretilmektedir. Dağıtım süreci ise tamamen özel sektöre kiralanmıştır. Üretimde ise kaynaklar bakımından yerli ve milli adı altında, yüzde 58-60 oranında ithal girdi vardır. Kısaca elektriğin üretimden son kullanıcıya ulaşıncaya kadar halk-kamu yararı gözetmeksizin nasıl kötü planlandığını anlatmaya çalıştım. Kamu yararı EMO ilkelerinin en önemlisidir, bizim vicdanımızdır. Bu nedenle elektrik politikalarının tek bir elden ve kamu tarafından yürütülmesi yegâne çözümdür.

Bir süre önce yapılan EMO Ankara Şube seçimleri sonuçları kamuoyunda tartışılmıştı. EMO İstanbul Şube seçimlerinde ‘Demokrat Mühendisleri’nin tavrı nasıl olacak?

Dağıstan Bekiroğlu: Bahsettiğiniz gibi EMO Ankara Şube seçimlerini 18 Şubat 2022 tarihinde iktidar yanlısı ve bakanlıklar destekli bir liste aldı. Bundan dolayı EMO İstanbul Şube seçimlerinde tüm demokratlar ortak liste ile 43. dönem yönetim kurulunu ve denetleme kurulu adaylarını belirledi.

Son olarak söylemek eklemek istedikleriniz nedir?

Saadet Nuruilah Güleç: EMO mesleki haklarımız ve demokratik hakların meşrulaştırılması ve korunması için önce meslektaşlarının ve meslek alanlarında oluşan hak ihlallerinde halkın sesi olmaya devam edecektir. Tüm üyelerimizi demokratik, yurtsever, çağdaş ve cumhuriyet kazanımları koruyan, yükselten bir EMO için demokrat mühendislerin mavi listesini desteklemeye çağırıyoruz.

EMO İSTANBUL ŞUBE YÖNETİM KURULU ASIL ADAYLARI

1) Saadet Nuruilah Güleç

2) Gökhan Serdar Özcanlar

3) Dağıstan Bekiroğlu

4) Emrullah Ay

5) Nursemin Yıldız

6) Ekrem Gültekin

7) Serkan Uğur Bayraktar

YEDEK ADAYLAR

1) Erkan Solmaz

2) Enes Yılmazer

3) Cem Bülbül

4) Nihal Türüt

5) Tigin Öztürk

6) Murat Bilmez

7) Hansel Özgümüş

GENEL KURUL

Tarih: 26 Şubat 2022 Cumartesi Saat: 10.00-18.00

Yer: Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi Konferans Salonu

SEÇİM

Tarih: 27 Şubat 2022 Pazar - Saat: 09.00-17.00

Yer: Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi

İLETİŞİM

www.demokratemo.org