Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın kuruluşunda aktif rol alan, ülkedeki öğretmen mücadelesinin simge isimlerinden Feyzullah Ertuğrul yaşamını yitirdi.

Demokrat öğretmen Feyzullah Ertuğrul yaşamını yitirdi

Eğitim mücadelesinin geçmişten bu yana öncü isimlerinden olan Feyzullah Ertuğrul yaşamını yitirdi. Dün hayatını kaybeden Ertuğrul Ankara Şehir Hastanesi’nde zatürree tedavisi görüyordu. Naaşı Muğla’ya gönderilen Ertuğrul’un cenaze töreni yarın yapılacak.

Köy Enstitülü yazarların son temsilcilerinden olan Ertuğrul, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) ve EĞİT-DER’de başkanlık yapmış ve öğretmenlerin örgütlü mücadelesinin her aşamasında yer almıştı.

1926 yılında Muğla/ Yatağan ilçesine bağlı Nebiköy’de doğan Feyzullah Ertuğrul, 1949’da Köy Enstitülü öğretmenlerin kurdukları bölge derneklerinin ilki olan Ege Bölgesi Köy Öğretmenleri Derneği’ne katıldı.

1950’de bir dönem merkez yönetim kurulu üyeliğini de yaptığı Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu’nun (TÖDMF) yönetiminde yer aldı. 1965 yılında kurulan TÖS’ün kurucuları arasında yer aldı. 1967’de TÖS Genel Başkanlığı’na seçildi. Başkanlığa seçilmesinden kısa bir süre sonra ilköğretim müfettişliğine son verilen Ertuğrul, Elazığ’a sürgüne gönderildi. 1969’da gerçekleşen Büyük Öğretmen Boykotu’nun örgütleyicileri arasında yer aldı.

12 Mart 1971 Askeri Darbesi’yle TÖS’ün kapatılmasından sonra Devrimci Öğretmenler Derneği ile TÖB-DER’de yer aldı. TÖB-DER’in 1978’de düzenlediği Demokratik Eğitim Kurultayı’na sunduğu bir bildiri nedeniyle 1981’de 12 Eylül cuntasının askeri mahkemelerince tutuklandı. Askerî mahkemede TÖB-DER davasından yargılanıp beraat etti. Ertuğrul, 1989-1990 yılları arasında ise Eğitimciler Derneği'nin genel başkanlığını yaptı.

Çocuklar için yazılmış iki hikâye kitabı bulunan Ertuğrul’un bu eserlerinde, çocukların kendi kaleminden başlarına gelenler, çocuk dünyasının hayalleri, köy çocuklarının yaşam öyküleri yer alır.