12 Haziran genel seçimlerine bağımsız adayları desteklemek üzere, Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) öncülüğünde kurulan “Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku” Taksim Hill otelde seçim bildirisini açıkladı.

SERBAY MANSUROĞLU

12 Haziran genel seçimlerine bağımsız adayları desteklemek üzere, Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) öncülüğünde kurulan “Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku” Taksim Hill otelde seçim bildirisini açıkladı.
Blok adına açıklamayı yapan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 12 Eylül darbe anayasası ürünü ‘seçim ve siyasi partiler’ yasasıyla halkın iradesinin Meclis’e yansımasının engellenmek istendiğini yineledi. Yüzde 10 barajı nedeniyle bağımsız adayların destekleniğini belirten Demirtaş, Meclis’te güçlü bir temsiliyet hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
DİNCİ MİLLİYETÇİ BLOKA KARŞI...
Demirtaş: “Bizler, emek, demokrasi ve özgürlük güçleri olarak bu gidişata dur demek için enerjilerimiz birleştiriyoruz. Dinci milliyetçi blok ile ulusalcı blok karşısında demokrasi özlemi duyanlara, özgürlükçü, eşitlikçi, demokratik ve sosyal bir Anayasa için mücadele edenlerle yan yana geliyoruz. Bunun için seçimlere bağımsız adaylarla giriyoruz. Emek, demokrasi ve özgürlük bloku olarak Meclis’te güçlü bir temsiliyet sağlamakta kararlıyız” dedi.
Demirtaş, açıklamanın ardından basın emekçilerinin sorularını yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sivil itaatsizlik eylemlerini “sivil iradesizlik” ve “halkın iradesine ipotek” olarak yorumlamasını değerlendiren Demirtaş,  “Başbakan samimiyse önce taleplerimize karşılık versin” dedi.
Bu arada BDP Eşbaşkanı Demirtaş adayların en geç pazar gününe kadar açıklanacağını söyledi. Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Rıdvan Turan, Levent Tüzel gibi isimlerin de aday olabileceği belirtiliyor.
BLOKTA KİMLER YER ALIYOR?
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), Demokrasi ve Özgürlük Hareketi (DÖP), Devrimci İşçi Partisi (DİP), İşçilerin Kardeşliği Partisi (İKP), İşçilerin Sosyalist Partisi (İSP), İşçi Cephesi (İC), KÖZ, Sosyalist Birlik Hareketi (SBH), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Sosyalist Gelecek Parti Hareketi (SGPH), Sosyalist Dayanışma Platformu (SDP), Toplumsal Özgürlük Platformu (TÖP), Türkiye Gerçeği, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP).

HAK-PAR ve KADEP’le de görüşülüyor

BDP’nin Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Bayram Bozyel ve Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkanı Şerafettin Elçi’yi de aday göstereceği iddia edildi.
Daha önce Kürt sorununun çözümü ve PKK konusunda bir çok kez karşı karşıya gelen BDP, HAK-PAR ve KADEP’in 12 Haziran seçimlerinde işbirliği yapacağı öne sürüldü. Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) Eşbaşkanı Ahmet Türk, Aysel Tuğluk aracılığıyla ‘Kürt siyasetinde seçim birliği’ni sağlamak için her iki partiye teklif götürüldüğü ve büyük oranda anlaşma sağlandığı belirtildi. HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel’in Diyarbakır’dan aday gösterilmesi bekleniyor. KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi’nin de seçilmesine kesin gözüyle bakılan bir yerde aday gösterileceği öne sürüldü.
Seçim birliği ile ilgili yapılan görüşmeleri doğrulayan HAK-PAR Genel Başkanı, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile görüşmelerin sürdüğünü ve parti olarak bunun olumlu sonuçlanması halinde, bağımsız adayların gösterildiği yerlerde aday göstermeyeceklerini; bağımsız aday desteklenmeyen yerlerde ise seçime girebileceklerini söyledi.