CHP Genel Merkezi çok sayıda akademisyenin katılımıyla “Küresel Siyaset Toplantıları” düzenledi. Toplantılarda, Türkiye, İspanya, Macaristan gibi ülkelerde olduğu gibi demokrasi temelli ittifakların otoriter rejimleri “yenilgiye uğrattığı” belirtildi

Demokratik ittifaklar otoriter rejimleri yeniyor

HÜSEYİN ŞİMŞEK

CHP tarafından 40 akademisyen ve üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilen Küresel Siyaset Toplantıları’nda demokratik ittifak stratejisi masaya yatırıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel'in başkanlığındaki CHP Bilim Platformu tarafından organize edilen Küresel Siyaset Toplantıları’nda, 31 Mart yerel seçimlerinde AKP karşısında sağlanan başarının ne şekilde kalıcı olacağı ve bu başarının dünya genelindeki yansımaları konuşuldu. 31 Mart ve 23 Haziran seçim sonuçlarının tüm dünyada gündem haline geldiği ve demokratik ittifak siyasetinin otoriter rejimleri yenmede bir araç olarak kullanılmaya başlandığı vurgulanan toplantılarda, Millet İttifakı'nın başarısının örneklerinin yakın zamanda başka ülkelerde de ortaya çıktığı bildirildi.

DEMOKRATİK İTTİFAK KAZANDIRIYOR

Toplantılarda farklı ülkelerdeki seçim sonuçları ve izlenen ittifak stratejilerine yönelik değerlendirmede, Macaristan’da Ekim ayında yapılan yerel seçimlerde muhalefetin birleşerek iktidarın önemli belediyelerini kazandığı hatırlatıldı. İttifak stratejisinin uygulanmaması durumunda tıpkı Türkiye'de olduğu gibi Macaristan'da da bu belediyelerin iktidar tarafından kazanılacağı ifade edildi.

İspanya’da da sosyal demokratların ve sosyalistlerin ittifak yaparak genel seçimleri kazandığı ve hükümet kurma hazırlıklarının yapıldığı anlatıldı. İspanya'da uzun zamandır hüküm süren otoriter rejimin yıkılmasında anahtar rolün, yakın görüşler arasında varılan "ittifak" olduğu dile getirildi.

Toplantılarda, kötü ittifak stratejisinin ise başarısızlığa neden olduğu örnekleri ile birlikte anlatıldı. İsrail’de son seçimlerde muhalefet partilerinin kendi aralarında anlaşamayarak koalisyon kuramadığı ve iktidarın yenildiği seçimlerin tekrarlanacağı belirtildi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.