Demokratik kitle örgütleri, 'Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu' oluşturduklarını bildirdi. "Temel hedefimiz, yaklaşan seçimlerde sandığa gidecek olan ve hangi partiye oy verirse versin her seçmenin oyunun kullandığı gibi çıkması, seçimin adaletli bir şekilde, güvenlikle sonuçlanmasıdır" denilen açıklamada, seçim güvenliği için alınması gereken önlemler sıralandı.

Demokratik kitle örgütleri 'Seçim Güvenliği Platformu' oluşturdu

Demokratik kitle örgütleri, halk iradesinin her türlü şaibeden uzak şekilde sandığa yansıması için "Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu' oluşturduklarını duyurdu.

Aralarında KESK, DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği, TTB ve SODEV'in de bulunduğu demokratik kitle örgütlerinden yapılan ortak açıklamada, "İmzası bulunan demokratik kitle örgütleri, sivil inisiyatifler, emek ve meslek örgütleri, ülkemizde adil ve güvenli bir seçim ortamının sağlanması, halk iradesinin her türlü şaibeden uzak şekilde sandığa yansıması için güçlerimizi birleştirip, ADİL SEÇİM İÇİN SEÇİM GÜVENLİĞİ PLATFORMU’nu oluşturuyoruz" denildi.

"TEMEL HEDEFİMİZ SEÇİMLERİN ADALETLİ SONUÇLANMASIDIR"

"Temel hedefimiz, yaklaşan seçimlerde sandığa gidecek olan ve hangi partiye oy verirse versin her seçmenin oyunun kullandığı gibi çıkması, seçimin adaletli bir şekilde, güvenlikle sonuçlanmasıdır. Yaklaşık 60 milyon seçmenin her birinin isteği olduğuna inandığımız bu hedefe ulaşmak için bir araya geldik" denilen açıklamada, "şu ifadeler kullanıldı:

"Karşı karşıya olduğumuz zorlukların farkındayız, adil bir seçimin herkes için ne kadar hayati önemde olduğunu bilerek çalışıyoruz. Seçimlerin ifade, gösteri, basın, serbest propaganda ve halkın kanaat oluşturma özgürlüğünün kısıtlandığı bir ortamda, antidemokratik koşullarda yapılmasına heves edenlerin olduğunu biliyoruz. Seçim ve siyasi partiler yasasında iktidar lehine değişiklikler planlanmakta. Seçimlerin güven içinde yapılmasından sorumlu kamu kurumu olan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) güvenilirliğini büyük ölçüde yitirmiş durumda. Kamu kanalları başta olmak üzere medya ezici ağırlıkla iktidarın elinde."

Açıklamada, seçmenlerin seçim güvenliği ile ilgili endişelerini gidermek amacıyla alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

• Tüm siyasi partiler, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, STK’lar ve sivil inisiyatifler vakit kaybetmeden seçim süreci ile ilgili çalışmaları başlatmalı ve birlikte nelerin yapılması gerektiğini belirlemelidirler.

• Geçmişteki benzer çalışmaların başarılı ve başarısız yönleri araştırılmalı, çalışmalarda dikkate alınmalıdır.

• Seçim güvenliği yalnızca sandık güvenliği ile sağlanamaz. Seçim sürecinin her aşaması dikkatlice planlanmalı, tüm süreci kapsayacak ayrıntılı bir EYLEM PLANI hazırlanmalı, ilan edilmeli ve yurttaşlar göreve çağırılmalıdır.

• YSK, İl ve İlçe Seçim Kurulu kararlarını, uygulamalarını takip edecek İZLEME HEYETLERİ oluşturulmalı, bunlar aynı zamanda idarenin karar ve uygulamalarını da izlemelidir. Propaganda hakkı ve eşit uygulama seçim sürecinin her alanında talep edilmeli, gereken durumlarda hukuki süreç başlatılmalıdır.

• Sandık kurulu görevlisi ve müşahit görevlendirmelerini, TEK BİR SANDIKTA EKSİK KALMAYACAK ŞEKİLDE hep birlikte yapmalıyız. Seçim öncesi eğitim alan ve alacak yüz binlerce görevli ve gözlemcinin sandıkların başında hazır bulunmalarını sağlamalıyız.

• Yasanın tanıdığı bütün gözetim, denetim yetkileri ile donanmış, sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerle bütün sandıklarda görev almalı, yasaların verdiği yetkilerimizi sükûnet ve kararlılıkla kullanmalıyız.

• Bu organizasyonda görev alacak bireyler, gözlemciler ortaklaştırılacak teknolojik imkanlar ve lojistik altyapı ile görevlerini eksiksiz yerine getirebilir. İmkanlarımızı seferber etmeliyiz.

• Seçme hakkı, sadece oy kullanmakla başlayan ve biten bir hak değildir. Oyuna sahip çıkmak da seçmen olmanın gereği ve seçmenlerin hakkıdır. Tüm seçmenleri seçme haklarını tam olarak kullanmaya, sandıklara sahip çıkmak üzere yola çıkanlara destek olmaya çağırıyoruz.

"BİRLİKTE HAREKET ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ"

Açıklamada, son olarak şu çağrı yapıldı: "Biz aşağıda imzası olanlar, tüm seçmenlerin iradesinin seçime tam ve eksiksiz olarak yansıması için bütün gücümüzle seçim sürecini izlemek ve sorunların ortadan kaldırılması için çaba göstermek için bir araya geldik. Bu amaçta ortaklaşan tüm demokratik kitle örgütlerini, sivil inisiyatifleri, emek ve meslek örgütlerini ve siyasi partileri de aynı çatı altında toplanmaya ve birlikte hareket etmeye çağırıyoruz."

Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu'nun imzacıları şöyle:

>> Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)

>> Türk Tabipleri Birliği (TTB)

>> Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İç Anadolu Bölge Temsilciliği

>> Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF)

>> Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV)

>> İnsan Hakları Derneği (İHD)

>> Mülkiyeliler Birliği

>> ODTÜ Mezunları Derneği

>> Demokrasi İçin Birlik (DİB)

>> Doğu ve Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu

>> Hak ve Adalet Platformu

>> Antikapitalist Müslümanlar

>> Diyalog Grubu

>> Düşünce Suçuna Karşı Girişim

>> Yurttaş Girişimi