TMMOB, İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası, Çeşme Projesi süreci hakkında basın toplantısı düzenledi. Yapılan açıklamada, projenin iptal edilmesi çağrısında bulunuldu.

Demokratik kitle örgütlerinden çağrı: Çeşme Projesi derhal iptal edilmelidir

Gonca YILDIZ

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılması planlanan Çeşme Projesi için açılan dava sonrasında bilirkişi raporu yayınladı. Raporda projenin kamu yararı taşımadığı belirtildi. Raporun açıklaması sonrası Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası, Mimarlık Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklamasını okuyan TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir, itirazlarının bilirkişi raporunda ortaya çıktığını belirtti. Yargının gecikmeksizin yürütmeyi durdurma kararı vermesi gerektiğini söyleyen Akdemir, projenin derhal iptal edilmesi gerektiğini kaydetti.

Akdemir'in açıklamaları şöyle:

"Bu hukuki süreçte sunulan bilirkişi raporunun ardından beklentimiz yargının gecikmeksizin yürütmeyi durdurma kararı vermesidir. Son 20 yılda rant uğruna ülkemizin çok değerli fabrikaları, çok değerli kamusal alanlarını satan ve ülkenin geleceğini ipotek altına alanlara sesleniyoruz. İzmirliler bu projenin yapılmaması için tek yürektir. Daha önceki örneklerden rant peşinde koşanların pes etmeyeceklerini, yasa ve yönetmelik değiştirmeye varacak cüretlerle bu projenin yapılmasının önünün açılmaya çalışılacağını biliyoruz. Bir kez daha belirtmek istiyoruz. Halkın olanın halktan alınmasına da doğanın tahrip edilmesine de izin verilmeyecektir. Çeşme Projesi derhal iptal edilmelidir."