Denetim yok ama ‘kader’ var!

Aycan KARADAĞ

Bartın Amasra’da meydana gelen maden katliamı sonrası işyerlerinde denetim sorununu yeniden ortaya çıkardı. Türkiye'de işyerlerine yapılan iş teftiş ziyareti sayıları ise Amasra’daki maden katliamının ‘kader’ olmadığını bir kez daha gösterdi. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) işyerlerine yapılan iş teftiş ziyareti istatistiklerine göre, Türkiye’de 2010 yılında 46 bin 969 iş yeri teftişi yapılırken bu sayı 2020 yılında 9 bin 170’e düştüğü görüldü. Öte yandan madencilik sektöründe öncü ülkelerin başında gelen Almanya’da ise 2020 yılında iş yeri teftiş ziyareti 505 bin 90 olarak kayıtlar geçti.

‘YETERLİ PERSONEL YOK’

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Kenan Yıldız, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Teftiş kurulu normalde kaliteli denetim süreci sağlıyor. Ama son dönemde yeterli personel sayısı olmadığı biliniyor. Yeterli personel sayısı sağlanırsa bu denetimler çoğalır ve Amasra’da yaşanan facialar daha az başımıza gelir” dedi.

Yıldız, “İş sağlığı güvenliğinin en çok aksayanı yanı işlerin kâğıt üzerinde yapılması” dedi ve ekledi: “Birçok sektörde yapılan teftişler sahada yapılıyor fakat iş sağlığı güvenliği uzmanları, denetimleri kâğıt üzerinden kontrol ediyor. Birçok sektörde iş güvenliği kâğıt üzerinden yapılıyor. İş güvenliği eğitimi, kâğıt üzerinden verilmiş gibi gösteriyor. Risk değerlendirmeleri, kâğıt üzerinden yapılmış gibi gösteriliyor. Bu durum iş sağlığı güvenliği uzmanlarının piyasa şartlarına uyum sağlamış olmasından kaynaklanıyor. Herhangi bir işyerinde bir çalışana en son ne zaman iş sağlığı güvenliği eğitimi aldığını sorarsanız hatırlamayacaktır bile. Bu faciaların yaşanmaması için gerekli denetimler ve iş güvenliğinin prosedüre uygun yapılması gerekiyor.”

denetim-yok-ama-kader-var-1077082-1.