Çikolata yerken fenalaşan Mert’in ölümü, MEB’in, “Okul Gıdası Logosu” projesinin işletmecilerin baskısıyla Eylül 2020’ye ertelemesini akıllara getirdi. Bakanlık, servis güvenliğine ilişkin yönetmeliğin ardından gıda güvenliği ile ilgili yönetmeliğin uygulamasını da erteledi

Denetimde geri adım cana mal oldu

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN m.mertbildircin@gmail.com

Ankara’da, okul kantininden aldığı şırınga şeklindeki oyuncak sıvı çikolatayı yerken nefes alamayarak fenalaşan yedi yaşındaki Mert Yağız Köksal’ın ölümü, okul kantinlerindeki denetimsizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Mert’in ölümünün ardından benzer bir haber de Diyarbakır’dan geldi. Diyarbakır Yenişehir’de, okul yakınındaki bir marketten aldığı şırınga şeklindeki çikolata tüpünün kapağı nefes borusuna kaçan yedi yaşındaki Umut Bilgi, yaşamını yitirdi.

Küçük yaştaki öğrencilerin ölümü, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Eylül 2019’da uygulanması planlanan, “Okul Gıdası Logosu” projesini kantin işletmecilerinin baskısıyla 7 Eylül 2020’ye ertelemesini akıllara getirdi.


KAPSAMLI ÇALIŞMA YAPILMALI

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Mert’in ölümünün ardından yapılan açıklama da denetim zafiyetini ortaya koydu. Bakanlık, Mert’in alışveriş yaptığı okul kantininin 15 Kasım’da Keçiören İlçe Gıda tarafından, 29 Kasım’da ise Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından denetlendiğini açıkladı. Mert’in kesin ölüm nedeninin otopsi raporu tamamlandığında açıklanacağı bildirildi. Veli-Der Başkanı İlknur Kaya Bahadır, okullarda güvenliğin sağlanması için geniş kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini belirterek, “Bu kadar çok denetimin olduğu yerden halen riskli ürünler satılabiliyor ise bunun yalnızca denetim ya da denetimsizlikle açıklanması da mümkün değil” dedi.

Okul servislerinin güvenli hale getirilmesi amacıyla yapılan düzenlemeyi erteleyen Milli Eğitim Bakanlığı, “Okul Gıdası Logosu” uygulamasına ilişkin tebliğin de bir yıl ertelendiğini duyurdu. Erteleme kararının okul kantini işletmecilerinin Bakanlığa yaptığı ziyaretin ardından alınması dikkati çekti. Birinci sınıf öğrencisi Mert’in, okul kantininden aldığı gıdayı yerken nefessiz kalarak yaşamını yitirmesi, Bakanlığın kararının yanlışlığını gün yüzüne çıkardı.

KANTİNLER TİCARİ İŞLETME

Veli-Der Başkanı Bahadır, okullarda çocukların sağlıklı beslenebilecekleri bir ortam olmadığını söyledi. Bahadır, kantinlerin birer ticari işletme olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:

“MEB, okullara yeterli kaynak ayırmadığı için okun kantinleri, varsa spor salonları kiralanarak gelir elde edilmeye çalışılıyor. Okullar her sene başında kantin işletme ihalesine çıkıyor. İhaleyi kazanan kişiler, ödedikleri parayı çıkarabilmek adına okullarda satılmaması gereken ürünleri satıyor. Ticari kaygılarla yapılan işler de sağlıklı sonuçlar vermiyor.”

Kantin denetimlerinde ağırlıklı olarak hijyen durumuna ve ürünlerin beslenme standartlarının uygunluğuna bakıldığından söz eden Bahadır, “Ankara’da ve Diyarbakır’da yaşanan olay, ürün güvenliği ile ilgili. MEB’in, okullarda kendi eliyle sağlıklı gıda satışını sağlaması gerekiyor” diye konuştu. Okul kazalarında çocuklara müdahale edebilecek ilk yardım görevlisi bulundurmanın da önemine dikkat çeken Bahadır, “Yasalar, ‘Her 20 çalışana bir ilk yardımcı’ diyor. Sadece öğretmenler, idareciler ve temizlik personeli sayılıyor. Ama 500 öğrencinin olduğu bir yerde bir ilk yardım bilen kişinin acil durumlara yetişmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.