İçişleri Bakanlığı’nın 81 ilde başlattığı koronavirüs tedbirleri denetimlerine katılan valilerin büyük çoğunluğu, vakalarda artışlar olduğunu açıkladı. Kastamonu Valisi, “Sağlık merkezlerimizde tedavi kotamızda bir sıkıntı yok ama limitlerimiz dolmak üzere” dedi. Çorum Valisi de, "Pandemi döneminin ilk döneminde toplam 5 vefatımız vardı. Bugün itibariyle son 10 günde 4 vefatımız daha oldu" ifadelerini kullandı.

Denetimlere katılan her validen aynı açıklama geliyor: Vakalarda artış var

1 Haziran’la geçilen normalleşme süreci ardından iki kez binli rakamların altına inen günlük koronavirüs vaka sayıları yeniden bin seviyesinin üzerinde seyrediyor. İçişleri Bakanlığı’nın bugün 81 ilde yaptığı kapsamlı denetimlerde yetkili isimlerin yaptığı açıklamalar, tek bir noktada birleşti: Vakalarda artış var.

KASTAMONU: CİDDİ ARTIŞ VAR

Kastamonu Valisi Avni Çakır ile Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğu'nun da katıldığı denetimlerde vatandaşlara uyarılarda bulunuldu. Vali Çakır, gazetecilere, vaka sayılarında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve Kastamonu'da da ciddi artışlar meydana geldiğini söyledi.

Şu an için rakamların kontrol altında olduğunu belirten Çakır, "Sağlık merkezlerimizde tedavi kotamızda bir sıkıntı yok ama limitlerimiz dolmak üzere. O yüzden alarm zillerimiz yüksek seviyede çalmaya başladı" dedi.

ÇORUM: SİSTEM SINIRLARINI ZORLAYACAK

Son 10 günde korona virüs nedeniyle 4 kişinin hayatını kaybettiği Çorum’da vaka sayısı bin 52’ye ulaştı. Artan vakalara dikkat çeken Vali Mustafa Çiftçi, “Vaka artışı hızı bu şekilde devam ederse bir müddet sonra sağlık sistemi tedavi etme sınırlarını zorlamış olacak. Halkımızdan kurallara azami şekilde uymalarını istiyorum” dedi.

Vali Çiftçi, “Pandemi döneminin ilk döneminde toplam 5 vefatımız vardı. Bugün itibariyle son 10 günde 4 vefatımız daha oldu” ifadelerini kullandı.

VAN: YOĞUN BAKIMDA CİDDİ ARTIŞ

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, vaka sayısında ciddi bir artış olmadığını belirterek, “Ama yoğun bakım servisimizde ciddi bir artış var. Bunların sebebi ise şu anda hastanelerde yatan hastalarımızın büyük bir kısmı yaşlılardan oluşmaktadır” dedi.

HAKKARİ: KURALLAR UYUYORUZ AMA VAKALAR ARTIYOR

Hakkari Valisi ve kayyum Belediye Başkanı İdris Akbıyık da, Covid-19 denetimleri sırasında yaptığı açıklamada, ''Kurallara uyma noktasında Hakkari halkı çok dikkatli" dedi. Akbıyık, "Ancak maalesef ülkemizde olduğu gibi burada da Kovid-19 vakaları artıyor. Biz de Hakkari halkı olarak bir daha kurallara uyma noktasında hassasiyet göstereceğiz inşallah'' ifadesini kullandı.

RİZE: BİRAZ ARTIŞ VAR

Rize'de, Vali Kemal Çeber, Belediye Başkanı Rahmi Metin'in de katıldığı denetimlerde, kurallara uyulup uyulmadığı denetlendi. Vali Çeber, gazetecilere yaptığı açıklamada, son günlerde sosyal hareketliliğin biraz arttığını gördüklerini belirterek, "Vaka sayılarımızda biraz artış var. Bunun birçok nedeni var. Hasta sayımız arttı ama genel durum iyi" ifadelerini kullandı.

BURSA: TÜRKİYE’DE OLDUĞU GİBİ…

Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, sosyal mesafe kuralına ve maske kullanımı zorunluluğuna uyulup uyulmadığını denetledi.

Canbolat, koronavirüs tedbirlerine ilişkin genel gidişatı gözlemlediklerini, vatandaşlara hijyen, maske ve sosyal mesafenin önemini hatırlattıklarını söyledi.

İl genelinde ekiplerin oluşturulduğunu, sokak, iş yeri, işletmelerin tamamının denetleneceğini aktaran Canbolat, şunları kaydetti: "Türkiye genelinde ve Bursa'da vaka sayıları artıyor. Bu dönemi sağlıkla atlatmamız lazım. Vatandaştan ricamız, üç temel kural olan maske, mesafe ve hijyene uymaları.”

MANİSA: İLÇELERİN BAZILARI VE İL MERKEZİ

Manisa'da da Yunusemre ilçesindeki denetimlere katılan Vali Yaşar Karadeniz, işletmelerde sosyal mesafe kuralı, hijyen ve maske kullanımı zorunluluğuna uyulup uyulmadığını kontrol etti, iş yeri sahipleri ve müşterilere kuralları hatırlattı.

Vali Karadeniz, Manisa'daki Covid-19 vakalarında artışın olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "İlçelerimizin bazılarında ve il merkezinde biraz artışımız var. Bunu aşağılara çekmek zorundayız, ben çekeceğimize de inanıyorum. Hastanelerimizde yatak sayımızla ilgi bir sıkıntı yok. Ağır hasta yönünden şu an hastanelerimizi tehdit eden bir sıkıntımız yok.”

DİYARBAKIR: BİR KIPIRTI VAR

Vali Münir Karaloğlu, Gazetecilerin bayram sonrasında kentte vaka sayısında artış olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine, "Bayram sonrası bir kıpırtı var. Ancak kontrol edilebilir noktada ve sağlık teşkilatımızın kontrolünde her şey" açıklamasını yaptı.

NİĞDE: TEHDİT OLUŞTURMAYI SÜRDÜRÜYOR

Niğde'de denetimlere katılan Vali Yılmaz Şimşek, gazetecilere, Covid-19 salgınının tehdit oluşturmaya devam ettiğini söyledi.

Belediye Başkanı Emrah Özdemir de son dönemde vaka artışı olduğuna dikkati çekerek, "İş yerlerini denetliyoruz, hem de denetim yapan arkadaşları kontrol ediyoruz. Bundan sonra bu denetimler sık ve daha sert şekilde devam edecek. Bu denetimlerin asıl amacı vatandaşlarımızın sağlığı" dedi.

DENİZLİ VE SAKARYA’DAN OLUMLU AÇIKLAMALAR

Denizli ve Sakarya’da ise Türkiye’nin geneline göre olumlu yönde açıklamalar geldi. Denizli'de Vali Ali Fuat Atik, vaka olarak kötü durumda olmadığını söyleyerek, "Denizli, vaka sayısında Türkiye ortalamasının altında. Ama bu bizi gevşetmemeli ve rehavete sürüklememeli. Bu sayısal verilerin Türkiye ortalamasından düşük olması, vatandaşlarımızın kurallara uyduğunun bir göstergesidir" değerlendirmesinde bulundu.

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ise Sakarya’a katıldığı denetimlerde kentte daha önceleri üst seviyede seyreden vaka sayılarında düşüş yaşandığını söyledi. İnce, bu durumu koruyarak sıfırlama gayretinde olduklarını söyledi.

Kaynak: AA, İHA