42 işçiye mezar olan maden ocağındaki ihmaller Meclis Araştırma Komisyonu’nda bir kez daha gündeme geldi. Denetimsizliğin yeni facialara kapı araladığı belirtildi. Avukatlar ise madenci yakınlarının tehdit edildiklerini bildirdi.

Denetimsizlik yeni facialara kapı aralıyor!
Amasra’daki maden faciasında 42 işçi yaşamını yitirmişti. (Fotoğraf: AA)

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP iktidarları döneminde birbiri ardına ölümlü kazaların yaşandığı madenlerin yeni felaketlerle karşı karşıya olduğu vurgulandı. Maden kazalarının nedenlerinin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu’nda, denetim ve kayıt dışı çalışma sorunlarına dikkat çekildi.

Bartın'ın Amasra İlçesinde meydana gelen maden faciasınan araştırılması için kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nda, DİSK’e bağlı Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, madenlerdeki denetim sorunlarına işaret etti. Türkiye'de gelişmiş ülkelere göre madencilikte 15 kat daha fazla ölümlü kazalarla karşılaşıldığını vurgulayan Görgün, “Türkiye'de Çalışma Bakanlığı’nın, Enerji Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerin azaldığını görüyoruz. Kamunun denetim yapma yetkisinin, denetim yapma kapasitesinin daraldığını görüyoruz” dedi.

OBJEKTİF DENETLEYEMEZ

İç ve dış denetimlerdeki sorunlardan bahseden Görgün, “İç denetimin işverenlerden maaş alan, onlara maaşları ve iş akitleri bakımından bağlı olan insanlar ve kurumlar tarafından yapılamayacağının yani objektif olarak yapılamayacağının hepimiz farkındayız. Beni denetleyecek şirkete veya bireye, yetkiliye parasını ben veriyorsam, her an işine son verip başka birisini alabilme şansım varsa o zaman o beni asla objektif olarak denetleyemez yani hele bu işsizliğin dünya çapında bir dert olduğu bir ortamda... Dolayısıyla ilk yapılacak iş bu denetimcileri işverenlere bağlı olmaktan çıkartmaktır” dedi.

DENEYİMLİ MÜFETTİŞ AZALDI

Bakanlıklar tarafından gerçekleştirilen denetimlerin de sorunlu olduğunu bildiren Görgün, “Dış denetim konusunda da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın birimleri zaten bütün işletmeleri denetler ama orada da teknik olarak yeterli mühendis kökenli iş müfettişlerinin çok çok azaldığını biliyoruz, emekli olanların yerine gelenlerden de bu metanlı ocakları bilen çok fazla arkadaşımız olmadı” diye konuştu.

HASTANEYE GİDEMİYORLAR

İktidara yakınlığıyla bilinen HAK-İŞ’e bağlı Öz Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Fahrettin Kütükçü ise özel sektörün işlettiği madenlere dikkati çekti. Kütükçü, bu madenlerde, kayıt dışı işçi çalıştırmanın yaygın olduğunu, iş kazası geçiren çalışanların işten kovulmamak için hastaneye bile gidemediğini ifade etti.

***

MADENCİ YAKINLARI TEHDİT EDİLMİŞ

Amasra’daki maden faciasında yaşamını yitiren 42 işçinin yakınlarına avukatlık hizmeti veren Adalet için Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği, Demokrasi için Hukukçular, Halkevleri Hukuk Dairesi, Sosyal Hukuk, Özgürlük için Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Kendisini polis olarak tanıtan kişilerce, aralarında müvekkillerimizin de bulunduğu mağdur madenci aileleri aranmakta ve ‘Avukatınızı değiştirin, yoksa tazminatlarınızı alamazsınız’ vb. sözler, yalan bilgiler ile tehdit edilmektedir. Katliamın tüm failleri bulunana kadar, son ölümüzün hesabını son katile sorana kadar hukuk ve adalet mücadelemize devam edeceğiz" denildi.