Yurttaşa hesap vermeyen, parayı nereye harcadığı bilinmeyen MUÇEV’i kuran vakıfların ‘kamu yararına çalışan vakıf’ olmadığı ancak o statüdeymiş gibi ihaleler verildiği ortaya çıktı. MUÇEV’in yönetiminde danışmanlardan bürokratlara, eski valilerden kaymakamlara kadar herkes var.

Denetlenemeyen MUÇEV’e ‘özel statülü’ ihaleler kıyağı

Ege kıyılarından Trakya’ya bütün sahil şeridini kuşatan MUÇEV’e dair her gün yeni bir vaka ortaya çıkıyor. Son olarak 2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile MUÇEV arasında imzalanan protokole ilişkin dava süreci, sahil şeridinin şirkete nasıl peşkeş çekildiğini gözler önüne serdi.

2014’te kanunlaşan büyükşehir yasasının ardından Dalyan Belde Belediyesi kapatıldı ve taşınmaz hakları Ortaca Belediyesi’ne aktarıldı. Dalyan Belediyesi tarafından işletilen İztuzu sahilinin Ortaca Belediyesi’ne geçmesi beklenirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sahili Başbakanlığın onayıyla MUÇEV adlı şirkete ihalesiz şekilde devretti.

BELEDİYE YARGIYA TAŞIDI

2014’te MUÇEV adlı şirket ile bakanlık arasında İztuzu Günü Birlik Alanı İşletme Protokolü imzalandı. Protokolle İztuzu sahilinin işletmesi ihalesiz olarak MUÇEV’e verilmiş oldu. Bu gelişmelerin ardından dönemin CHP’li Ortaca Belediyesi konuyu mahkemeye taşıyarak iptal istemiyle dava açtı. Muğla 2. İdare Mahkemesi, protokolü hukuka ve mevzuata aykırı bularak iptal etti.

KAMU YARARI GÖZETMEDİĞİ HALDE İHALESİZ VERİLDİ

MUÇEV adlı şirketin bağlı olduğu Muğla Turizm Çevre Vakfı’nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı ve Muğla Valiliği’ne bağlı Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın ortaklığında kurulması mahkemenin iptal kararında gerekçe oldu. Mahkemenin protokole ilişkin kararında, ilgili vakıfların kamu yararı gözeten vakıf statüsünde olmadığı belirtildi.

2012’de Resmi Gazete’de yayımlanan “Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan şirketlerin kendi mülkiyetinde ve tasarrufunda bulunan taşınmazlarla vakıf, dernek veya bunların şirketlerine gerçek veya tüzel kişilere kira, takas, tahsis devir vb. her türlü işlem için Başbakanlıktan izin alınır” içerikli genelgeye atıfta bulunan mahkeme, protokolün bu kapsamda olmadığını kaydetti: “MUÇEV’in doğrudan doğruya kullanım izni, kiralama, işletim hakkı verilebilecek bir kurum ve kuruluş olmadığı, ihalesiz olarak işletme protokolü imzalanamayacağı ve bu protokolün yapılması için Başbakanlık tarafından onay verilemeyeceği açıktır.”

YAĞMANIN VE TALANIN ARACI

denetlenemeyen-mucev-e-ozel-statulu-ihaleler-kiyagi-771821-1.O dönem belediyenin avukatlarından olan Berna Babaoğlu Ulutaş, “Bir ticaret şirketinin devletin hüküm ve tasarrufu altındaki özel çevre koruma bölgelerinin Başbakanlık oluru ile kiralanmasının iptalini sağladık” dedi.

MUÇEV’in denetime tabi olmayan bir yapı olduğunu belirten avukat Ulutaş, “İstediği yerlere paralarını harcarlar. Bunun hesabını da ancak ortaklarına verirler, yurttaşlara verilmez. Sayıştay denetimine de tabii değil. MUÇEV’i kuran vakıflar kamu yararı gütmediği için ihalelerde öncelik tanınamaz. Valilik ve bakanlığın kurduğu bir vakıfa bağlı şirket olması kamu yararına çalıştığı anlamına gelmez. Bu şirketler denetimsizliklerin olabilmesi için bir araçtır. Yağma ve talanın aracıdır bu şirketler. Belediyeler bu yerleri işletmek istiyorsa önceliğin onlara tanınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YERİNDE YÖNETİM İLKESİNE AYKIRI

Sahillerin MUÇEV’e devredilmesinin yerinden yönetim ilkesini de aykırı olduğunu ifade eden Ulutaş, “İztuzu’nun gelirleri Ortaca Belediyesi’nce elde edilirse yine o kazanç bölgede yaşayan yurttaşların olur. Başka bir yerden gelen ve bölgede para kazanan bir şirketin nereye harcayacağını bilemezsiniz” dedi.

MUÇEV’DE KİMLER KİMLER VAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın birçok sahili ihalesiz olarak kiraladığı MUÇEV adlı şirketin yöneticilerinde yeni isimler ortaya çıktı. Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ve birçok Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratının da MUÇEV’de yönetim kurulu üyesi olduğu ortaya çıktı.

YÖNETİMDEKİ İSİMLER

■ Bodrum Kaymakamı: Bekir Yılmaz
■ Destek Hizmetleri Daire Başkanı: Ahmet Sami Kulaklıoğlu
■ Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü: İsmail Tüzgen
■ Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı: Aydın Cem Aslanbay
■ Bakan Danışmanı: Halil Erdoğan
■ Mesleki Hizmetler Genel Müdürü: Yasin Kalem
■ Mekansal Planlama Genel Müdürü: Yavuz Erdal Kayapınar
■ Çevre Yönetimi Genel Müdürü: Muhammet Ecel
■ Eski Muğla Valisi ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı: Esengül Civelek
■ Menteşe Kaymakamı: Caner Yıldız
■ Strateji Geliştirme Başkanı: Sadi Kızık
■ Yapı İşleri Genel Müdürü: Banu Aslan Can

ORGANİZE SUÇ ŞEBEKESİ

denetlenemeyen-mucev-e-ozel-statulu-ihaleler-kiyagi-771828-1.BirGün’e konuyla ilgili konuşan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, yereldeki bürokratların esnaf MUÇEV ile anlaşmaya zorladıklarını belirtti. Öztunç, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ısrarla, sahilleri MUÇEV’e tahsis etmeye çalışıyor. Danıştay kararlarına rağmen aynı yönetmelikleri çıkarıyorlar. İdare Mahkemesi iptal etmesine rağmen sahilleri MUÇEV’e tahsis etmekten vazgeçmiyor. Bir şirkete, kamu yararı güden vakıf ya da derneklere ait hakları, imtiyazları sunuyorlar. MUÇEV, yasak olmasına karşın kıyılarımızı alt kiralama yöntemiyle işletmeye çalışıyor. Yerellerdeki bürokratların, birçok esnafı alkol satımına izin vermeme gibi tehditlerle MUÇEV ile anlaşmaya zorladıklarının duyumlarını alıyoruz. Organize bir suç şebekesi ile karşı karşıyayız” ifadelerini kulandı.