Dengede duramayan terazinin iki kefesi

Bilal Aktaş

Salgının gölgesinde gerçekleşen LGS (Liseye Geçiş Sınavı) 6 Haziran Pazar günü yapıldı. Yaklaşık 15 aydır devam eden pandemi tedbirleri nedeniyle uzaktan eğitim, öğrencilerin eğitimde yaşadığı eşitsizliği daha da derinleştirdi. Yalnızca eğitimden değil tüm sosyal sportif etinliklerden de uzak kalan öğrenciler, tüm bu eşitsizliğin etkisinde sınava girdi. Öte yandan sınava ‘şaibe’ karıştı iddiaları da gündeme geldi. Öğrenciler, “Sınav iptal edilsin” çağrısında bulunarak tepki gösterdi. Sınava giren öğrencilerden Anıl Efe Kaya yaşadıklarını BirGün’e anlattı.

GELECEK KAYGISINDAN UYUYAMADIM

Kaya, “15 aydır evden çıkmadım, arkadaş yüzü görmedim kelimenin tam anlamıyla uzun ve sıkıcı çalışmalarla geçen gelecek kaygısından uyuyamadığım bir sene geçirdim” dedi. Kendisinin sınava nispeten daha iyi şartlarda hazırlanma şansına sahip olduğunun altını çizen Kaya, yeterli imkânlara sahip olmadığı için kitap yüzü dahi görmeden, sınava dair hiçbir fikri olmadan sınava girmek zorunda kalan arkadaşları olduğunu belirtti.

Durumu bir terazi kefesine benzeten Kaya, parası olmayanların aylardır yüz yüze eğitime erişemediğini, parası olanların ise kurs adı altında her fırsatta yüz yüze eğitim yaptığını söyledi.

BİZİ UMUTSUZLUĞA SÜRÜKLEDİLER

Konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan kişilerin dahi bu iki öğrenci grubunu aynı sınava sokmayacağını aktaran Kaya sözlerine şöyle devam etti: “Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu eşitsiz koşullarda öğrencileri sınava sokarak bu şekilde geleceğimizi belirlemesi oldukça mantıksız. Mantıksız olmasının yanında ironik de. Geleceğimizin bu kadar değersiz olması hiçbir açıdan kabul edilebilir değil. Mevcut hükümet bu yaştaki bu kadar gence bu zorlu süreci yaşatarak bizi umutsuzluğa sürüklemeyi başarmıştır.”