Deniz Gezmiş’in parkalı fotoğrafını çeken ve Mahir Çayan’a mavi kazağını veren fotoğraf sanatçısı Ergin Konuksever, 85 yaşında hayatını kaybetti.

Deniz Gezmiş'in fotoğrafını çekmiş, Mahir Çayan'a kazağını vermişti: Ergin Konuksever hayatını kaybetti

Türkiye'nin ilk savaş muhabirlerinden fotoğraf sanatçısı Ergin Konuksever, 85 yaşında hayata veda etti.

Konuksever, Deniz Gezmiş'in herkesin hafızasına kazınan parkalı fotoğrafını çeken kişi olarak biliniyor. Aynı zamanda Konuksever, bir röportajında o parkayı kendisinin verdiğini de anlatmıştı.

Deniz Gezmiş'in yakın dostu da olan Konuksever, fotoğrafın hikayesini şöyle anlatıyordu: "O zamanlar NATO’da görev yapan çok subay arkadaşım vardı. Parka getirirlerdi bana. Bende birkaç tane olurdu, biri de Deniz’in payına düştü! 17 Mart 1971’de Deniz’i aylar sonra görmüştüm. Birkaç cümle konuşmak istedim ama onu hızla götürdüler. Sadece deklanşöre basabilmiştim. Çektiğim fotoğraf ile aslında Deniz’e veda etmişim. Parkasının içinde dimdik duruyordu. Şimdi bu fotoğrafa baktığımda boğazım düğüm düğüm oluyor."

"ÖLDÜRÜLDÜĞÜNDE ÜZERİNDE O KAZAK VARDI"

Konuksever, öte yandan Mahir Çayan'a da mavi kazağını veren kişi. Aynı röportajda Konuksever, konuya dair şunları söylüyor: "Cezaevinde ziyaret ettiğim Mahir Çayan’a verdiğim mavi renkli kazağın öyküsü daha trajiktir. Üşüdüğü için verdim. Kızıldere’de öldürüldüğünde üzerinde o kazak vardı, delik deşik olmuştu."

“AL BUNU GİY, BEN KENDİME BİR TANE ALIRIM”

Gazeteci Nazım Alpman, 14 Mayıs 2008’de BirGün’deki "Mahir'in kazağı" başlıklı köşe yazısında, Konuksever’in Mahir Çayan’a verdiği kazağın hikayesini şöyle aktarmıştı:

Ergin Ağabey’in sıradışı anıları arasında biri var ki, unutulmaz bir acı halinde hâlâ yüreğinde duruyor.

12 Mart döneminde İstanbul’da Faik Türün “fırtınası” esiyordu. Fırtına-1 ve Fırtına-2 operasyonları sonunda ortalıkta kimseler kalmamış, paşa kimi bulduysa cezaevine tıkmıştı.

O tarihte Cumhuriyet gazetesinde çalışan Ergin Konuksever, Maltepe Askeri Cezaevi’ne konulmuş olan İlhan Selçuk’u ziyarete gidiyor.

Cezaevinde açık görüş yapıldığından başka tutukluları da görmek imkânı oluyor.

Konuksever, yan masada yakınlarıyla görüşen Mahir Çayan’ın yanına gidip hal,hatır soruyor:

-Bir ihtiyacın, isteğin var mı?

Mahir Çayan “teşekkür” ederek istediğini söylüyor:

-Geceleri çok soğuk oluyor, bir kazak yollarsan çok makbule geçer.

Konuksever üzerinde bulunan önden üç düğmeli açık mavi kazağını orada çıkartıp, Mahir’e veriyor:

-Al bunu giy, ben kendime bir tane alırım…

-Sağ ol ağabey!

ERGİN KONUKSEVER KİMDİR?

Ergin Konuksever 1937’de Samsun'da doğdu. Konuksever’in, çocukluk ve gençlik yılları Kurtuluş, Şişli semtinde geçti. Şişli Terakki Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü bölümünden mezun olan Konuksever, 1956 yılında Vatan Gazetesi’nde mesleğe adım attı. 1956 yılında Ahmet Emin Yalman’ın çıkarttığı “Vatan” gazetesin’de başladığı gazetecilik yaşamını “Yeni Sabah”, “Hürriyet”, “Akşam”, “Günaydın”, “Cumhuriyet”, “Milliyet” gazetelerinde sürdürdü. Konuksever, Sovyetler Birliği’nin, Afganistan’ı işgali, İran-Irak, Arap-İsrail, ABD-Irak savaşlarında tarihi fotoğraflar çekti.

1968 kuşağının öğrenci eylemlerini, kanlı pazarı, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve arkadaşlarını, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nı fotoğrafladı. Basın şeref kartı sahibi ve mesleki birçok ödülü bulunuyor.

Konuksever, 1974 yılında Kıbrıs’a çıkarma yapan deniz piyade birlikleriyle Kıbrıs Adası’na ilk ayak basanlardandır. Kıbrıs’ta “İkinci Harekât”ın birinci günü ağır yaralanarak Rumların eline düştü. Yanında bulunan arkadaşı Adem Yavuz tedaviye getirildiği hastanenin bahçesinde askerler tarafından karnından vurularak şehit edildi. 27 Mayıs Hareketi, 22 Şubat ve 21 Mayıs olaylarının içinde yedek subay olarak bulundu. Bu arada gelişen olayların içinde Kurmay Albay Talât Aydemir’in basın sözcülüğünü yaptı.