HDP İzmir il binasına gerçekleştirilen silahlı saldırıda, o sırada binada bulunan Deniz Poyraz hayatını kaybetti. Buca Kaynaklar Mezarlığı’na defnedilen Deniz Poyraz’ın ardından, HDP İzmir İl Eş Başkanı Besriye Tekgür, saldırının yalnızca HDP’ye değil tüm demokrasi güçlerine yapıldığını söyledi.

Deniz’in ardından ağıtlar yakıldı

Namık ALKAN

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) İzmir'in Konak ilçesindeki il binasına geçen perşembe günü düzenlenen silahlı saldırıda, o sırada binada tek başına olan Deniz Poyraz hayatını kaybetti. Poyraz'ın cenazesi yüzlerce kişinin katılımıyla cuma günü Kadifekale Camii'nde düzenlenen törenin ardından Buca Kaynaklar Mezarlığı'nda toprağa verildi.

HDP'liler, Poyraz’ın 90’lı yıllarda İzmir’e göç eden Kürt bir ailenin kızı olduğunu, parti üyesi ve çalışanı annesi Fehime Poyraz elinden ameliyat olduğu için, onun yerine ofise gittiğini anlattı. Saldırının ardından paylaşılan fotoğraflarda Deniz Poyraz'ın domates, zeytin, ekmek ile çaydan oluşan, yarım kalan kahvaltısı ise herkesin aklında kaldı. Poyraz’ı öldüren Onur Gencer’in polisle arasında yaşanan ilk diyalogda ise, polisin Gencer’e “İsmin ne abicim” diye sorduğu dikkat çekiyor. Gencer ismini söyledikten sonra nerede oturduğu ve ne iş yaptığına dair bilgi veriyor. Kemalpaşa Devlet Hastanesi’nde ATT görevlisi olduğu ortaya çıkan Gencer'in, iki ay gibi bir süredir görev yaptığı hastanede işe gitmediği, hakkında tutanak tutulduğu ve tutanakların İl Sağlık Müdürlüğü tarafından son süreçte işleme alındığı ortaya çıkıyor. Gencer’in aynı zamanda Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’nde anksiyete bozukluğu tanısının konulduğu da tespit ediliyor.

Olayın ardından hemen ertesi gün tutuklanan Gencer ise ifadesinde şunları söyledi: “İçimdeki intikam ateşini Barış Atay, Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan, Leyla Zana, Pervin Buldan isimli şahısları öldürerek söndürebileceğimi fark ettim. Bana bu saldırıda kullanmam için kimse para vermedi. İş merkezine girdiğimde hızlı bir şekilde ikinci kata çıktım ve kapının açık olduğunu gördüm. Ben öldürdüğüm kişinin ismini bilmiyorum, hiç görmedim. HDP il merkezinde olduğu ve terörist olduğunu düşündüğüm için öldürdüm. Benim hiçbir terör örgütüyle irtibatı ilişki veya bağım yoktur. Bunu tek başıma yaptım. Pişman değilim.”

“UMARIM BU SALDIRI SON OLUR”

HDP İzmir İl Eş Başkanı Besriye Tekgür, Deniz Poyraz’ın cenazesine umduklarından daha fazla bir sahiplenme olduğunu söyledi. Tekgür, “Bu saldırı HDP'ye yapıldı ama HDP üzerinden bütün muhaliflere, demokrasi güçlerine yapıldı. Biz böyle değerlendiriyoruz ve durumun gerçekliği bu şekilde. Saldırıya hem Türkiye genelinde hem Avrupa'da çok ciddi tepkiler geldi. Sıkılan kurşun Deniz'eydi, HDP'ye saldırdılar ama asıl hedef demokrasi. İktidar seçime hazırlanıyor ve bizi yalnızlaştırmaya çalışıyor. HDP'yi şeytanlaştırmaya çalışıyorlar” dedi.

Tekgür şunları kaydetti: “Hem saldırı hem kapama hem de davalarla HDP'nin ve tüm demokrasi güçlerinin üzerine geliyorlar. HDP sürekli barış, demokrasi ve tüm halkların bir arada yaşamasını isteyen bir parti. Bu da iktidarın istemediği bir şey. İktidar, MHP ve Soylu kendi yaptığı soygunları kapatmak için HDP'nin üstüne yürüyor. Saldırının sonucunda gelen destekleri ve iktidarın yapmış olduğu haksızlıkların Türkiye toplumunda onaylanmadığını gördük. Herkes bize desteğe geliyor. Büyük bir sahiplenme var umarım ki Türkiye halkları için bu saldırı son olur.”