Deniz Naki'den Mesut Özil'e: Seni yerli ve milli görenler, beni neden terörist gördüler?

Eski Amedsporlu futbolcu Deniz Naki, seçim öncesi Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Tayyip Erdoğan'la fotoğraf çektirdiği için Almanya'da ırkçılığa maruz kaldığını söyleyerek Almanya Milli Takımı'nı bırakan Mesut Özil'in açıklamalarıyla ilgili twitter hesabından bir paylaşımda bulundu.

Naki, Amedspor'da oynadığı süre zarfında toplumsal olaylara karşı duyarsız kalmadığını belirterek, kendisinin de milli davrandığını ifade etti ve "Çünkü ölenler, Kürt çocuklardı, Kürt annelerdi, Kürt gençlerdi, Kürt şehirleri yıkılıyordu. Hiçbir insanın ölmesini istemedim. İnsanlar yaşasın diye direndim." dedi.

Eski Amedsporlu futbolcu, bu duruşunun ardından ve Kürt asıllı olması dolayısıyla saldırıya uğradığını, futboldan men cezası aldığını ve hedef hâline getirildiğini vurgulayarak, "Bunlara rağmen barışa olan umudumu kaybetmedim. Her demecimde bunu belirttim." ifadelerini kullandı.

Açıklamasının devamında Mesut Özil'e seslenen Naki, "Almanya için söylediğin bana yapılan faşist saldırılardan dolayı Almanya milli takımını bırakıyorum tepkini, Türkiye'de bana ve benim gibi Kürt asıllı olan futbolculara yapılan ırkçı ve faşist saldırılara neden sessiz kaldın?" dedi.

"SENİ YERLİ VE MİLLİ GÖRENLER, BENİ NEDEN TERÖRİST GÖRDÜLER?"

Özil'e "Türkiye'de bir futbolcunun hayatı bitirildi, bir barışsever futbolcuyu terörist diye ilan ettiler, tepkin ne oldu?" diye soran Naki, "Seni yerli ve milli görenler, beni neden terörist gördüler?" ifadesini kullandı.

Naki'nin açıklamasının tamamı şöyle:

"Futbolun etik kuralları çerçevesi içinde; bir sporcuya, futbolcuya görüşleri ve düşüncelerinden dolayı tepki verilmesi ve hedef haline getirilmesi elbette kabul edilemez. Daha önce de paylaştığım demeçlerde, bir futbolcu, sporun dışında kendi çevresinde, ülkesinde ya da yaşadığı topraklarda toplumsal olaylara, savaşlara ve ölümlere karşı durması, milli olması, değerlerine sahip çıkması kadar doğal, vicdani ve insani hiçbir şey olamaz. Son günlerde benim de vatandaşı olduğum Almanya'da milli takım oyuncusu olan Mesut Özil ile ilgili yaşanan durum elbette üzücüdür. Nerden gelirse gelsin, dünyanın neresinde olursa olsun faşist, aşırı sağcı ve milliyetçi saldırılar kime yapılırsa yapılsın doğru bulmuyorum.

"Söz konusu Türkiye ve Türk asılı olan Mesut Özil olunca, hem tarafsızlık, hem de hak, hukuk çerçevesinde ve Mesut Özil ile kıyaslanması açısından birkaç kelam söylenmesi yerinde olacaktır. Ben Kürt asılı bir futbolcu olarak Türkiye'de Amedpor'da üç yıl futbol oynadım. Bu süre zarfında Amed ve Kürdistan'da çatışmalı süreç vardı. İnsanlar ölüyordu. Ben insanlar ölmesin diye bir çok kere barışçıl bir duruş sergiledim. Toplumsal olaylara karşı duyarsız kalmadım. Ben de milli davrandım. Çünkü ölenler, Kürt çocuklardı, Kürt annelerdi, Kürt gençlerdi, Kürt şehirleri yıkılıyordu. Hiçbir insanın ölmesini istemedim. İnsanlar yaşasin diye direndim.

"Nitekim bu duruşumdan ve Kürt asılı bir futbolcu olduğum için, üç yıl içinde Türkiye deplasmanlarında yemediğim küfür, fiziki saldırı kalmadı. Defalarca faşistler tarafından tehdit edildim. Haftalarca futbol oynamama cezası aldım. En son Almanya'da silahlı saldırıya uğradım. Hedef haline getirildim. Onunla kalınmadı; TFF tarafından 273 bin tl ceza aldım ve futbolcu lisansım süresiz iptal edildi ve futboldan men edildim. Bunlara rağmen barışa olan umudumu kaybetmedim. Her demecimde bunu belirtim.

"Milyonlarca oy almış bir Kürt partisinin başkanı sn. Selahattin Demirtaş ile çektiğim bir fotoğraf için, Türkiye'de defalarca linç edildim. Meramını anlıyorum. Bu hak ihlalleri maalesef Mesut Özil ve benim vatandaşı olduğumuz Türkiye'de oldu ve yaşandı. Bu adaletsizlikler ve yaşanan hak ihlalleri hususunda, dünyaca ünlü olan Mesut Özil'e soruyorum. Almanya için söylediğin bana yapılan faşist saldırılardan dolayı Almanya milli takımını bırakıyorum tepkini, Türkiye'de bana ve benim gibi Kürt asıllı olan futbolculara yapılan ırkçı ve faşist saldırılara neden sessiz kaldın?

"DFB'nin açıklamalarını yalnış bulduğunu söylüyorsun, TFF'nin hakkımda alınan kararlarnı ırkçı buluyor musun? Türkiye'de bir futbolcunun hayatı bitirildi, bir barışsever futbolcuyu terörist diye ilan ettiler, tepkin ne oldu? Seni yerli ve milli görenler, beni neden terörist gördüler? Senin Türklüğünü destekleyenler, benim Kürtlüğümü neden kabul etmediler?

"Sen şimdi Türkiye'ye gittiğinde,bana saldıran faşist, ırkçı kişiler,seni milli ve yerli karşılayacaklar. İşte o an beni hatırla. "Senin faşistin, benim faşistim yok. Faşist her yerde faşisttir."

"De ki onlara: Ülkesini, topraklarını seven Kürtlüğü ile Türkiye'de bir renk olan Almanya vatandaşı Dersimli Kürt Deniz Naki`nin selamları var."

"Bu nedenle sevgili meslektaşım; faşizm, ırkçılık, despotluk, insan onurunu kırıcı her ne varsa, nerde olursa olsun karşı durmak gerekir. Seni dünya faşizmine karşı mücadeleye davet ediyorum. Seni Türkiye'deki Kürtlere yapılan ırkçılığa karşı duyarlı olmaya davet ediyorum.

"Faşizm bir hastalıktır, dün bana, bugün sana,yarın başkasına saldırır, bulaşır. Özgür, barış ve umut dolu bir dünya için yok olsun faşizm, ırkçılık. Sevgiyle kal, faşizmle kalma güzel ülkem.. "