HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik silahlı saldırı ve Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması, İzmir Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü. Mahkeme, savcı mütalaası almadan davayı 24 Ocak'a erteledi. Avukatların tepkileri ve ısrarı üzerine davanın bir sonraki duruşması 4 Ocak'tan 24 Ocak tarihine ertelendi.

Deniz Poyraz davası 24 Ocak'a ertelendi

Berkay SAĞOL

17 Haziran'da, Onur Gencer isimli kişi tarafından Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü Binası'na düzenlenen ve parti çalışanı Deniz Poyraz'ın katledildiği silahlı saldırıya ilişkin dava, bugün İzmir Adliyesi13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti, savcının ara kararla ilgili beyanını dinlemeden duruşmayı 4 Ocak'a erteledi. Karar, "Katiller halka hesap verecek" ve "Deniz Poyraz onurumuzdur" sloganlarıyla protesto edildi.

Avukatların tepkileri ve ısrarı üzerine davanın bir sonraki duruşması 4 Ocak'tan 24 Ocak tarihine ertelendi. Davanın ikinci duruşması 24 Ocak'ta İzmir Adliyesi'nde görülecek.

Duruşmada, Gencer'in "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi ve "iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme" ile "Siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme" suçlarından 7 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Saat 12.00 sıralarında başlayan duruşmada kimlik tespitleri saat 13.30'a kadar uzadı. Bu sırada saldırgan duruşma salonundan çıkarıldı. Gencer'in Poyraz ailesinin önünden geçerken aileye dönerek gülmesi üzerine salonda gerilim yaşandı.

DURUŞMADAN

16:41 | DURUŞMAYA ARA VERİLDİ, İKİNCİ KEZ ARBEDE ÇIKTI

Mahkeme heyetinin duruşmaya ara verdiği sırada katil Onur Gencer'in Deniz Poyraz'ın kız kardeşi Ayşe Poyraz'a hakaret etmesi üzerine salonda bir kez daha arbede çıktı. Arbede üzerinde Gencer, kolluk tarafından salondan çıkarıldı.

16:22 | AVUKAT ATAŞ: OLAY AYDINLATILMAMIŞ SAVCILIK TARAFINDAN KARARTILMIŞTIR

Avukat beyanlarıyla devam eden duruşmada konuşan Avukat İmdat Ataş, “Sanığın terör örgütüyle bağlantısının araştırılması sadece FETÖ ile sınırlı tutulmuştur. Suriye’de aldığı eğitim göz önünde bulundurularak farklı terör örgütleriyle bağlantısı araştırılmalıdır. Sanığın kullandığı telefonda görüşülen kişiler hakkında araştırma yapılmamış, HTS kayıtları üzerinde inceleme ve analiz yapılmamıştır. Memur olmasına rağmen lüks otellerde kalması, sürekli taksi kullanması araştırılmamıştır” dedi.

Ataş, “Sanığa ısrarla sorulan akıl sağlığı ile ilgili sorular sanığı suçtan kurtarma çabasının göstergesidir. Delillerin toplanması talebi savcılığın işlem yapılmamasına karar vermesi üzerine yerine getirilmemiştir. Olay aydınlatılmamış savcılık tarafından karartılmıştır. Failin tehditler savurduğu Instagram sosyal medya hesabı gözaltındayken bir şekilde kapatılmıştır. 72 bin 667 fotoğraftan sadece 23’ü incelenmiştir. Aynı zamanda Ankara Emniyet Müdürlüğü mensubu olan Oytun Yüksel, katil ile beraber çeşitli tarihlerde termal otelde kaldığı tanık beyanlarıyla doğrulanmıştır. Buna rağmen iddia makamı somut olayla doğrudan ilişkisi olabilecek bu kişiyi soruşturmaya dahil etmemiştir” diye konuştu.

15:30 | BEŞTAŞ: SALDIRGAN KİME MEYDAN OKUYOR?

Saldırgan Gencer, bir saat sonra yeniden duruşma salona getirildi. Gencer, salona girerken salondakilere dönerek dik bir şekilde yürümesi salonda yeniden salonda tepkilere neden oldu.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Dimdik yürüyor, bize meydan okuyor. Bir katil meydan bizlere salona meydan okuyor. Kime meydan okuyor, göğsünü gererek gözümüzün içine bakarak salona giriyor" dedi.

14:28 | GENCER, BİNADA OLUŞAN MADDİ ZARARI KARŞILAMAYI REDDETTİ

Mahkeme heyetinin, "Binada oluşan zararı gidermek istiyor musun?" sorusunu yanıtlayan Gencer, "Hayır asla" dedi.

13:18 | SALONDA ARBEDE ÇIKTI

Onur Gencer'in duruşma salonundan çıkarılırken ailenin yanından gülerek geçmesi üzerine avukatlar duruma tepki gösterdi, salonda arbede çıktı. Aileler ve avukatlar mahkeme heyetine "Katil neden bu kadar rahat?" ifadeleriyle tepki gösterdi. HDP milletvekili Meral Danış Beştaş da ailenin sanıkla çok yakın oturtulması ve dışarıya çıkarken ailenin önünden geçirilmesine tepki gösterdi.

Arbede hala devam ediyor.

12:07 | POLİSLER DURUŞMAYA KATILANLARI VİDEOYA ALDI

Duruşma salonunda “güvenlik” gerekçesiyle bulundurulan polislerin duruşmaya katılan kişileri video kaydına alması üzerine gerginlik yaşandı. Avukatların müdahalesi sonrası çekilen video sildirildi. Duruşmayı izlemek isteyen kurum temsilcileri ve yurttaşların bir kısmı duruşma salonuna alınmadı. Polisler, kurumlardan sadece iki tane temsilci alabileceklerini, yetki belgesi sunmayan avukatların ise duruşma salonuna giremeyeceğini söyledi.

'DENİZ'E SIKILAN KURŞUN, BARIŞ UMUTLARINA SIKILAN KURŞUNDU'

Duruşma öncesi'nde İzmir Adliyesi önünde açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Serpil Kemalbay, Oya Ersoy, Musa Piroğlu, Murat Çepni, Hüda Kaya, Saruhan Oluç, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Gülizar Biçer Karaca, Atilla Sertel, TİP Milletvekilleri Erkan Baş, Ahmet Şık ve SOL Parti, siyasi partiler ile demokratik kitle örgütleri katıldı katıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan duruşma öncesi yaptığı açıklamada, "Bugün Deniz Poyraz katledildikten sonra ilk duruşmadayız. İzmir il örgütüne yapılan saldırıda Deniz Poyraz arkadaşımız vahşice katledildi. Bugün bir katil yargılanacak. Bu katilin arkasındaki güçler, tetiği çekmesi için yönlendirenler hala açığa çıkmadı. Deniz'e sıkılan kurşun, barış umutlarına sıkılan kurşundu. Bu kurşunu sıkmak için katili partimize gönderenler bir kaos peşindeydi. Türkiye halkları bu kaosa izin vermedi. Ülkede milyonlar Deniz oldu ve Deniz'e sahip çıktı. Özellikle iktidarın dili, nefreti, öfkesi Deniz'in öldürülmesine ve onların katilin yönlendirilmesine sebep oldu. O gün kaosu planlayanlar şunu bilsin ki; Ankara Gar katliamının, Suruç'un, Roboski'nin katilleri açığa çıkmadığı sürece bu saldırılar sürecek. Dün benzer bir saldırı İstanbul'da denendi ama başarılı olunamadı" ifadelerini kullandı.

HDP BİNASINA SALDIRI NASIL PLANLANDI?

Katliamdan sonra başlatılan soruşturma kapsamında ulaşılan bilgilere göre, Onur Gencer saldırıyı önceden planladı. Acil tıp teknisyeni olan Gencer, Sağlık Bakanlığı tarafından Ocak-Şubat 2020 tarihleri arasında Suriye Menbiç kırsalında konuşlu TSK birliklerinde bir ay görevlendirildi. Gencer burada elinde uzun namlulu silahla askeri mevzide fotoğraf çekerek, bunu Instagram hesabından paylaştı. İddiaya göre, Gencer’in Suriye’den dönmesinin ardından aklında saldırı fikri oluştu.

Gencer, ifadesinde ilk hedefinin “PKK’ya yardım edenler” olduğunu savunarak, bu konuda yaptığı araştırmada Bayraklı’da kömür satan bir aileyi tespit ettiğini, ancak 31 Aralık 2020’de işyerinin erken kapanması nedeniyle bu fikrinden vazgeçtiğini iddia etti. Gencer, daha sonra HDP İl Binası’na saldırma kararı aldığını ifade etti.

Gencer ifadesinde, herhangi bir suç örgütü ya da terör örgütü ile bağlantısı olmadığını iddia ederek şunları kaydetmişti: "Sadece PKK terör örgütüne karşı inanılmaz büyük bir kin ve nefret duygusu besliyorum. Ölen kişiyi tanımıyorum. Olay yeri ile ilgili yaptığım keşiflerde de sadece binayı tanımak ve dairenin içerisini görmek istedim. Dairede bulunan ya da bulunabilecek kişilerin kim olduklarını bilmediğim için herhangi bir şahsa yönelik olarak saldırı planı yapmadım. Amacım içeri girdiğimde karşıma çıkacak kim varsa hepsini öldürmek ve kan kusturmaktı."