HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik silahlı saldırı ve Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin açılan davanın bugün görülen duruşması, salonda yaşanan arbede nedeniyle yarına ertelendi. Gencer'in ağırlaştırılmış müebbet ve 7 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığı duruşma, Şakran Cezaevi Kampüsü’nde görülecek.

Deniz Poyraz davası ertelendi: Mahkeme salonunda arbede!

HABER MERKEZİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne 17 Haziran 2021’de Onur Gencer isimli saldırgan tarafından düzenlenen ve parti çalışanı Deniz Poyraz'ın katledildiği silahlı saldırıya ilişkin açılan davanın 5’inci duruşması bugün gerçekleşti. İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada yaşanan arbede sonrası duruşma yarına ertelendi. Ertelenen duruşmanın Şakran Cezaevi Kampüsü’nde gerçekleşmesine karar verildi.

Mahkeme başkanı duruşmada, katılan vekili sıfatı taşıyan asil avukatlar dışındaki tüm avukatların yargılamaya mahsus alandan ayrılmasına karar vererek kararın uygulanmasını istedi. Bu sırada avukatlar mahkeme başkanına tepki gösterdi. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel karara tepki gösterirken, bir avukatın salona alınmaması üzerine arbede yaşandı.

POLİS MAHKEME SALONUNA BİBER GAZI SIKTI

Deniz Poyraz’ın tutuklu kardeşi Kamil Poyraz salona getirilirken tekrar arbede çıktı. Polis, mahkeme salonuna biber gazı sıktı. Mahkeme heyeti davanın salonda yaşanan arbede nedeniyle gerekli şartlar ve ortam olmadığına karar vererek duruşmayı yarına erteledi. Ertelenen duruşmanın Şakran Cezaevi Kampüsü’nde görülmesine karar verildi.

İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma öncesi, İzmir Adliyesi girişinde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya HDP Mardin Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP İzmir Milletvekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Deniz Poyraz'ın ailesi ile HDP'liler katıldı.

'BU TUTUM FAİLLERİ KORUMANIN, HESAP SORMAMANIN TUTUMUDUR'

HDP Mardin Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ebru Günay, “Deniz'in katledildiği andan itibaren katillerin nasıl korunduğunu, faillerin nasıl gizlendiğini ve IŞİD artığı çetelerin nasıl bu saldırıyı düzenlediklerini tüm Türkiye takip etti. Katilin duruşmadaki tavırları herkesin malumu. Gerçeklerin açığa çıkmasını engelleme tutumudur. Bu tutum failleri korumanın, hesap sormamanın tutumudur. Bizler bunun yabancısı değiliz. Buna karşı da mücadele etmeye kararlıyız. Bundan da asla geri durmayacağız. Bu iktidar örgütlenen, özgürleşmek için mücadele eden kadından korkuyor. Biz bu topraklara kadın özgürlüğünü getirmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise şunları söyledi: "İzmir'in orta yerinde HDP'nin önünde bir karakol var. 24 saat gözetleniyor, takip ediliyor. Nedense bu katil takip edilmiyor. Birden fazla gelip gittiği ve keşif yaptığı halde. Cinayetin yapıldığı anda müdahale edilmiyor, gecikiliyor. Adeta bu katliamın gerçekleştirmesi isteniyor ve izin veriliyor. Arkasındaki ilişkiler araştırılmadı. Alelacele adliyeye getirildi ve tutuklandı. İddianamesi de olağanüstü kısa sürede hazırlandı. Arkasındaki hiçbir ilişki araştırılmadı. Bu cinayet, siyasal iktidarın yarattığı nefret söyleminin, kutuplaşma ve hedef gösterme üzerine işlenmiştir. Dolayısıyla siyasal iktidar bu cinayetin ortağıdır, azmettiricisidir. Bu yargılamayı yapan yargıçlara, savcılara sesleniyorum. Bu suça ortak olmayın. Asgari özen gösterin. Sanığı, arkasındaki güçleri korumayın. Sanığa bir kahraman muamelesi yapılıyor. Görevini yapmış bir insan muamelesi yapılıyor. Bunların tümünü görüyoruz, izliyoruz. Tümünden hesap soracağız. Bunlar gibi değil, adil bir şekilde hukuk kuralları içerisinde."