Deniz ve orman manzaralı taş ocağı!

İzmir'in Karuburun ilçesi Çatalkaya bölgesine kurulması planlanan taş ocağı için 'Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararı verilmesi üzerine, çevreciler ile vatandaşlar ortak hukuk mücadelesi başlatıp, İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Yerleşim yerine 1 kilometre uzaklıkta kalan bölge, deniz ve ormanla iç içe.

Karaburun'un Çatalkaya bölgesine taş ocağı açılması için özel bir firma tarafından girişimde bulunuldu. Firmanın başvurusu üzerinde, 17 Ağustos 2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden, kurulması planlanan taş ocağı için 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi. Bu duruma, bölgede oturan vatandaşlar ve çevrecilerden tepki geldi. ÇED gerekli değildir kararının iptali için İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nde dava açıldı.

Vatandaşlar ile çevreciler adına mahkemeye başvuran avukatlar Enis Dinçeroğlu ile Esra Akkoç Yaren, dava dilekçelerinde taş ocağının bölgede neden olacağı olumsuz etkileri tek tek sıraladı. Bölgenin doğal SİT alanı içerisinde bulunduğunun ifade edildiği dilekçede, "ÇED'e konu tesiste kullanılacak araçların egzoz gazı salınımları, taşıma sırasında oluşabilecek gaz salınım değerlerine ilişkin değerlendirme yapılması gerekmektedir. Partikül karışımlarının atmosfere verilmesi, yayılması, kirletilmesi anlamına gelen emisyonun sınır değerlerinin, ÇED raporundan ifade edilen değerlerin misliyle üstünde olması, Anayasa'nın 56'ncı maddesindeki sağlıklı bir çevrede yaşam hakkına aykırılık teşkil edecektir" denildi.