Uluslararası Yayıncılar Birliği, akademisyen ve yayıncı Deniz Zarakolu’nun da aralarında bulunduğu tutuklu yazarların serbest bırakılmasını için çağrıda bulundu...

Silivri’de görülen KCK Davası hakkında bir açıklama yayınlayan Uluslararası Yayıncılar Birliği (International Publishers Association-IPA), tutuklu yayıncı Deniz Zarakolu ile yazarlar Mülazım Özcan ve Aziz Tunç’un serbest bırakılmasını istedi. Çağrıda aynı dava kapsamında yargılaması süren yayıncı Ragıp Zarakolu’nun üzerine atılı suçların da ortadan kaldırılması talep edildi.


BABA-OĞUL YARGILANIYORLAR
IPA’in Yayımlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Bjørn Smith-Simonsen'in yaptığı çağrıda şu ifadelere yer verildi: ''Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Türk yetkilileri her iki yayıncı için de –Deniz ve Ragıp Zarakolu- tüm suçlamaları kaldırmaya ve 7 Ekim 2011’den beri tutuklu bulunan Deniz Zarakolu’nu acilen serbest bırakmaya çağırıyor. Ragıp ve Deniz Zarakolu Ekim 2011’de son iki yılda binlerce kişinin gözaltına alınmasının ardından rekor düzeyde yazar, gazeteci ve yayıncının tutuklandığı KCK soruşturması kapsamında tutuklanan 40 insan arasında.

BİR YILI AŞKIN SÜREDİR TUTUKLU
IPA Türk yetkilileri Deniz ve Ragıp Zarakolu hakkındaki tüm suçlamaları acilen düşürmeye ve Deniz’i acilen serbest bırakmaya çağırıyor: “Türkiye uluslararası insan hakları sözleşmelerinin imzacılarındandır ve dolayısıyla bireylerin insan haklarını gözetmekle yükümlüdür. Uluslararası Sivil ve Politik Haklar Sözleşmesi’nin 19. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesi de yükümlü olduklarına dahildir. IPA bu hakların Zarakolu’lar ve yine KCK sanıkları olan Büşra Ersanlı ve Ayşe Berktay gibi pek çok diğer ektelektüel için inkar edilmesine karşı ilgisini sürdürmektedir. Türkiye’de tutuklu ya da yargılanmakta olan yazar sayısı dünyadaki tüm ülkelerdekinden daha fazladır.”