Endonezya'da balık tutan 16 yaşındaki çocuğun boynuna 75 santimetre boyunda zargana balığı saplandı. Hastaneye yetiştirilen gencin operasyonuna 5 uzman katıldı

Denizden sıçrayan zargana, balık tutan çocuğun boynuna saplandı

Endonezya'da balık tutmak için suya açılan 16 yaşındaki çocuğun boynuna, denizden sıçrayan bir zargana balığı saplandı.

Boynuna saplanan balıkla birlikte kıyıya kadar yüzmek zorunda kalan Muhammed Idul isimli çocuk, 90 dakika uzaklıktaki hastaneye de bu şekilde ulaştırıldı.

Idul'un hayatta kalarak, zargana halen boynundayken paylaştığı fotoğraf onu bir anda ünlü bir isim haline getirdi.

Olaydan beş gün sonra BBC Endonezya Servisi'ne konuşan Muhammed Idul, sıradan bir gecede arkadaşı Sardi ile balık tutmak için açılmalarının ardından yaşananları anlattı:

"Önce Sardi'nin botu açıldı. Ben sonra arkasından açıldım. Kıyıdan yaklaşık 500 metre mesafede, Sardi bir ışık yaktı. O anda zargana sudan fırladı ve boynuma saplandı. Muhammed boynuna saplanan zargana ile birlikte karanlık suya düştü. Balığın uzun ve keskin çenesi boynunun sağ tarafından girerek, kafatasının hemen başlangıç bölgesinden çıkmıştı. Dahası, tıpkı Muhammed gibi balık da bir kurtulma mücadelesi içine girmiş suyun içinde çırpınıyordu."

Yaranın daha da kötüleştirmesini engellemek için, balığı eliyle hareketsiz hale getirmeye çalışan Muhammed, o anları şöyle anlattı: "Sardi'den balığı çekip, çıkarmama yardım etmesini istedim. Ama kan kaybına neden olabileceği için beni durdurdu"

Muhammed, boynunda 75 santimetrelik balıkla birlikte bir şekilde karaya yüzmeyi başardı.

Genç çocuğun babası Saharuddin, oğlunu bir buçuk saat uzaklıktaki Bau-bau'da bulunan hastaneye yetiştirmek için hemen yola çıktı.

OPERASYONA 5 UZMAN KATILDI

Varılan ilk hastanedeki doktorlar, balığın bir kısmını kestiler. Ancak balığın ağız kısmına dokunamadılar çünkü ellerinde bunun için gerekli tıbbi malzeme bulunmuyordu. Bu nedenle baba ve oğul Güney Sulawesi'nin başkenti Makassar'daki hastaneye doğru yola çıktı. Wahidin Sudirohusodo Hastanesi çalışanları, karşılaştıkları bu yaralanma manzarası karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadı.

Hastanenin yöneticisi Khalid Saleh daha önce buna benzer bir olayla karşılaşılmadığını söyledi.

Muhammed'in boynuna saplanan zarganayı alabilmek için yapılan bir saatlik operasyona beş uzman katıldı.

Olaydan beş gün sonra artık taburcu olmak isteyen Muhammed, acısının çok fazla kalmadığını söylüyor. Boynunu halen sağ tarafa doğru çeviremiyor olsa da gülümsüyor. Ancak Muhammed'in hastanede bir süre de kalması gerekebilir.

Khalid Saleh, "Durumunu gözlemeyi sürdürüyoruz. Birkaç gün içinde taburcu olabilir ama hemen köyüne dönmesine izin vermeyeceğiz çünkü bazı kontroller yapmamız gerekiyor" dedi.

ZARGANA

Belonidae familyasına ait uzun ve ince vücutlu bir deniz balığı türü. 60–70 cm, hatta bazen 1 m uzunluğa varır ve ortalama 18 yıl yaşar. Çaça, hamsi, kıraça ve çamuka gibi küçük balıklarla beslenir. Ilıman denizlerimizin yerli balıklarındandır. Kılıç balığının başlıca düşmanıdır. Vücut yapısıyla gayet çevik ve hızlı yüzen bir balıktır. Kendini korumak için su yüzeyine Sıçrayarak da ilerliyebilir. Lezzetli eti ticari açıdan değerlidir. İlkbahardan Sonbahara kadar üreme süresince 30-50000 yumurta döker.Ilık ve sıcak kıyılardan hoşlanır ve her yaz iskele kıyılarında dolaşırlar. Sürü halinde yüzeyde gezen bir balık olduğundan şamandıralı özel bir olta ile avcılığı yapılır. Olta olabildiğince uzağa atılır ve hafif hafif çekilmeye başlanır. Oltanın atıldığı bölgede Sargan varsa birkaç tanesi birden yeme atlar. Yakalanan balık oltadan kurtulmak için kendisinden beklenmeyecek bir çeviklikle zik zaklar çizer dışarılara zıplar.

Uzun ince yapılı, yelkenbalığına benzer bir okyanus-kıyı balığıdır. Okyanuslarda az rastlanır ama iskele kıyısında bol bulunur ve özellikle şamandıralı olta ile kıyıdan balıkçılığı yapılır. Kemikli kıvrak ve ince yapılı ege ve akdenizde çoklukla bulunan kıvrak hızlı ve gece-gündüz aktif yelkenbalıklarıdır.