AKP’ye yakın Eren Enerji Zonguldak’taki limanını, mendirekleri fırtınada zarar gördüğü gerekçesiyle genişletecek. Proje kapsamında denize 1 milyon 152 bin ton malzemeyle dolgu yapılacak.

Denize dolgunun bahanesi fırtına

Uğur ŞAHİN

İktidara yakınlığıyla bilinen Eren Enerji, Zonguldak’taki limanını genişletmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Kanal İstanbul projesinin de ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik ve Müşavirlik’in proje dosyasına göre, Eren Limanı’nı büyütmek için deniz, 1 milyon 152 bin ton malzemeyle doldurulacak. Limanın hemen arkasında ‘ZETES’ ismiyle bilinen ve toplam 2 bin 790 megawatt gücünde 3 kömürlü termik santralı bulunan Eren Enerji, aynı sahaya bir de kâğıt fabrikası yapıyor.

Şirketin 30 Haziran’da yaptığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda yer alan bilgilere göre, Eren Enerji’nin Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Muslu Beldesi’ndeki limanını genişletmesinin gerekçesi, 2018’deki fırtınalar sırasında mendireklerin zarar görmesi. Mendireklerin fırtınalara daha dayanıklı hale getirilmesi planlanırken hemen devamında kül ve alçı taşı ihracatında artış yaşandığına değinildi. İhracat artışı ile birlikte şirkete ait kâğıt fabrikasının konteynerlerinin kullanımı için limanda genişlemeye gidilmek istendiği bildirildi.

TONLARCA TAŞ

Toplam 1 milyon 152 bin ton malzemeyle deniz doldurulacak. Dolgu malzemeleri ise Eren Enerji Taşocağı’ndan temin edilecek. 376 milyon TL’lik proje için olduğu aktarılırken dosyada şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’nin enerjisinin büyük bir kısmını karşılayan Eren Enerji tesislerinin, operasyon ve hizmet sağlama konusunda risk altında olduğu görülmüştür. Fırtınalara daha dayanıklı hale getirilmesi planlanmıştır. Planlanmakta olan proje sahasının batısında Zonguldak Eren Termik Santralı I, Eren Termik Santrali II ve Eren Termik Santrali III olmak üzere (ZETES olarak da biliniyor) üç farklı enerji üretim tesisi ve proje sahasının kuzeyinde Eren Limanı bulunmaktadır. Yıllık toplamda 1 milyon ton kâğıt üretimi için gerekli olan 1 milyon 345 bin ton/yıl atık hurda kâğıt konteynerler ile Eren Limanı’na gelecek ve fabrikaya gönderilecektir.”

Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı, Eren Enerji’nin liman genişletme projesine ilişkin önceki gün, Halkın Katılımı Toplantısı düzenleneceğini bildirdi. Toplantı, ilerleyen süreçte düzenlenecek. Eren Enerji’nin ÇED başvurusunu hazırlayan Çınar Mühendislik ve Müşavirlik, Kanal İstanbul projesinin raporunu da oluşturmuştu. Çınar Mühendislik, kamu kurumlarından 38 milyon 503 bin TL’lik 51 ihale almıştı.

ŞİRKETİN SANTRALLARI ZEHİR SAÇIYOR

Limanın dibinde yer alan Eren Termik Santralı kompleksinde üç santral yer alıyor. Bölge, kanser hastalıkları ve hava kirliliğiyle sık sık gündemde. AKP’ye yakınlığıyla bilinen şirket, sık sık doğa tahribatıyla anılıyor.

denize-dolgunun-bahanesi-firtina-1038034-1.