Denizin attığı çığlığı artık duyun

Marmara’da başlayan ancak Akdeniz’de de görülen deniz salyası sıkıntısı büyüyor. Doç. Dr. Muharrem Balcı, küresel ısınmanın bir sonucu olan durumun insan sağlığını olumsuz etkilediğine ve felce yol açabileceğini aktardı Son iki haftadır Marmara denizinin hemen tüm kentlerdeki kıyılarında deniz salyası olarak bilinen müsilaj etkisini sürdürüyor.

Balcı, müsilajın insan sağlığını da olumsuz etkilediğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Balcı, deniz salyasının son zamanlarda artış göstermesinin nedeninin deniz kirliliği olduğunu söyledi. Son 20 yıllık sürecin bu sonucu getirdiğini söyleyen Balcı, şu bilgileri verdi: Deniz salyası küresel ısınmanın bir sonucu. Atıksu arıtma tesisleri de gözden geçirilmeli.”

Doç. Dr. Balcı, deniz salyasının dibe çökmesiyle tüm canlı yaşamına son verdiğini belirterek “Salya balıkların solungaçlarını tıkayarak, boğulmalara yol açıyor. Aynı zamanda ortaya çıkabilecek mikroorganizmalar etkilediği midyeler sofraya gelirse felce bile yol açabilir. Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı ise “Sanayi kuruluşlarına sınırsız olarak verdiğiniz dolgu, dip tarama, depolama izinleri, yeni bir fabrika büyüklüğünde kapasite artışları nedeniyle denizimiz can çekişerek ölüyor” dedi.

DHA-ANKA