Endonezya'nın Sumatra Adası'nın batı sahil

Endonezya'nın Sumatra Adası'nın batı sahili açıklarında meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki depremi, tatilde olduğu Şeysel adalarında yaşayan İzmirli Pınar Görücüoğlu, "Sarsıntı olmadı. Denizin çekilen suları bir dakika içinde apartman boyunda dalgalar olarak geri geldi ve her şeyi yuttu gitti" dedi.
Pınar Görücüoğlu, 2 gün önce tatil amacıyla yakınları olan İtalyan bir aileyle birlikte Milano'dan uçakla hareket ettiklerini, Şeysel adalarına ulaştıklarında "gözlerine inanamadığını" ve adanın "yalancı cennet" olduğunu düşündüğünü söyledi. Görücüoğlu, dehşet dakikalarını şöyle anlattı:
"Otelin sahilinde şezlongda güneşleniyordum. Yanımda aile dostumuz İtalyan çift vardı. 7 yaşındaki oğlum Yusuf da İtalyan ailenin çocuklarıyla denizdeydi. Dalgalar önce şezlongu hafif hafif karaya doğru sürüklemeye başladı. Bu olay ağır ağır devam ederken, denizin sularının çekildiğini gördüm ve denizin içi görünmeye başladı. Balıklar can çekişiyordu. İtalyan dostum adalarda böyle şeylerin olabileceğini söyledi, ama ben ikna olmadım. Hayretler içindeydim. Bir dakika sonra denizin ortasında bir çukur açıldı ve o çekilen sular apartman boyunda dev dalgalar, hortum şeklinde döndü. Sahildeki herkes çığlıklar atarak dağa doğru koşuşturdu. Arkama dönüp baktığımda o devasa dalgalar sahildeki her şeyi yutuyordu. Yüzlerce yat ve tesisleri yutan dalgalar geri çekildiğinde geride hiç bir şey bırakmamıştı."
Görücüoğlu, Türkiye'de yaşanan depremlerdeki gibi bir sarsıntı yaşamadıklarını, yaşadığı depremin okyanusun dibinin açılarak hortum şeklindeki dev dalgaların, karadaki her şeyi yutması olarak anlaşılması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Oğlum Yusuf'u İngilizler kurtarmış. Çok su yutmuş. Büyük bir faciadan ucuz kurtulduk. Geldiğimde buraya (yalancı cennet) demiştim. Şu anda tam bir harabe durumda. Şu anda 340 metre yüksekliğindeki bir tepede, bungalov tipi bir tesiste konaklıyoruz. Oteldeki herkes buraya sığındı. Uluslararası uçaklar inip kalkıyor, ancak gelen turistleri geri gönderiyorlar. Durumun netleşmesini bekliyoruz. Burada rahatımız yerinde, ancak eşyalarımız kalmadı. Gidip de havaalanında aynı problemleri yaşamak istemiyoruz. Moralimiz bozuk. Durum netleştiğinde Türkiye'ye döneceğiz. Şu anda yağmur, sis ve fırtına var dışarıda."

Güney Asya'da meydana gelen depremin yankıları devam ederken, afet bölgesinde bulunan Türk vatandaşlarının ailelerinin endişeli bekleyişi de sürüyor. Maldiv Adaları'nda inşaat mühendisi olarak bulunan Mehmet Haluk Selçuk'un ailesi de, Selçuk'un bir an önce Türkiye'ye dönmesini bekliyor. Avukat Ahmet Erol Selçuk, ağabeyi Mehmet Haluk Selçuk'un sağlık durumundan endişeli olduklarını belirterek, "Depremin ardından ağabeyime, uzun uğraşlar sonucunda telefonla ulaşabildik. Kendisi depremden sağ kurtulmuş. Ancak bize anlattığına göre depremin ardından oluşan dev dalgalar, gözleri önünde koskoca bir uçağı sürükleyerek, havalimanından atmış. Sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi ancak biz endişeliyiz" dedi.

DEPREM TURLARI VURDU
Güney Asya'da yaşanan deprem felaketi, bu bölgeye yönelik turistik turları da vurdu. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan felaket nedeniyle herkesin can ve mal derdinde olduğunu ifade ederek, "Şu anda ne olduğu belli olmayan bir ortam var. Ulaşımda zorluk var. Seyahat acentaları ve yolcularımıza tavsiye etmiyoruz" diye konuştu.
ETS Yurtdışı Turlar Müdürü Ercan Abitağaoğlu da depremin turlara etkisinin büyük olduğunu ifade ederek, "Depremle ilgisi olmayan yerler için bile sürekli iptal geliyor" dedi. Abitağaoğlu, çok hasar görmüş yerlere seyahat acentalarının tur yapma imkanı bulunmadığını, Maldivler ve Phuket adası turlarında iptaller olduğunu belirterek, "Maldivler gerçekten kötü durumda ama Batı kıyısı dalgalar nedeniyle hasar gören Phuket'te felaket durumu yok" diye konuştu.
Kurban Bayramı için Phuket'e turları olduğunu bildiren Abitağaoğlu, "Ne Tayland'da ne Bali'de ne Kuala Lumpur'da ne de Singapur'da hasar var ama bu bölgelere yönelik turlardan iptal alıyoruz" dedi.

Asya Tur Genel Müdürü Birol Tüfekçi ise ağırlıklı olarak Bangkok-Singapur-Hong Kong turları olduğunu belirterek, depremin bu bölgelere herhangi bir etkisi olmadığını ve problem bulunmadığını ifade etti. Tüfekçi, bu bölgelere yönelik turlarda şu an için herhangi bir iptal olmadığını belirterek, "Kurban Bayramı için planladığımız Maldivler ve Phuket turlarından iptaller alabiliriz. Onlar da Uzakdoğu'nun başka noktalarına kayabilirler" dedi.
Setur Yurtdışı Turlar Sorumlusu Bersan Deniz de, şu anda Kuzey Hindistan'da bulunan 50 kişilik bir grupları bulunduğunu, ancak yolcuların depremden etkilenmediğini ifade etti.
Detur Yurtdışı Turlar Acentalar Satış Sorumlusu Ali Yılmaz da, Kurban Bayramı'na yönelik Bangkok, Pattaya, Singapur ve Bali turlarında iptal olmadığını belirterek, "Yolcularımızdan henüz iptale ilişkin bir talep gelmedi" dedi. Yılmaz, yine Kurban Bayramı için Maldivler'e de turları olduğunu anlatarak, "Bazı adalarda problem var. Rezervasyon gelir mi gelmez mi belli değil. Arz ve talebe göre bu turun da iptali belli olur" diye konuştu.
Avrupa'dan Uzakdoğu'ya turist gönderen merkezi Almanya'da bulunan Transorient şirketinin sahibi Zeynel Atmacan, depremin hemen ardından Tayland'a gittiğini belirterek, "Deprem bölgesindeki yolcularımızı en kısa zamanda ülkelerine ulaştırmaya çalışıyoruz" dedi. Atmacan, Khao Lak bölgesinde 2004 yılı başında hizmete açılan Sofitel Magic Lagonn otelinin de sahibi olan Atmacan, depremde otelin de büyük zarar gördüğünü ve Taylandlı 2 çalışanın öldüğünü söyledi.