Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan yurt genelinde düzenlenen kitlesel etkinliklerle anıldı. Anmalarda yapılan konuşmalarda "Devrimin üç fidanı hiç unutulmayacak" denildi

Denizlere sözümüz var...

ZEYNEP KURAY - BURCU CANSU

68 gençlik hareketinin önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 43’üncü yıldönümünde İstanbul, Ankara, İzmir, Dersim, Eskişehir, Kocaeli, Malatya, Bursa, Mersin, Adana başta olmak üzere çok sayıda kentte düzenlenen etkinliklerle anıldı.

KARŞIYAKA MEZARLIĞI'NA AKIN
Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki anmaya CHP, ÖDP, EHP, KP, EMEP, HDP, KESK Ankara Şubeler Platformu, DİSK, TMMOB, Ankara Tabip Odası, Devrimci 78’liler Federasyonu, Gençlik Muhalefeti, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu'nun da aralarında olduğu çok sayıda parti ve örgüt katıldı. Sendikaların ve gençlerin yoğun katılımı dikkat çekti.

ŞARKIŞLA'DAN GEZİ'YE
Karşıyaka Mezarlığı'ndaki anma devrim, sosyalizm ve halkların kardeşliği mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ve enternasyonal marşının hep bir ağızdan okunmasıyla başladı. Sık sık “Denizlere Sözümüz Devrim Olacak”, “Yaşasın halkların Kardeşliği” sloganlarının atıldığı anmada “üç fidan”ın mezarlarının üzerine Gezi Direnişi'nde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları bırakıldı. Denizlerin mücadele arkadaşı Mustafa Yalçıner yaptığı konuşmada, “Denizlere sözümüz devrim olacak, demeye devam edeceğiz. Denizler devrimdir, bu düzen kahrolsun demektir” dedi.

HALİT ÇELENK DE UNUTULMADI
DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Remzi Çalışkan'ın okuduğu ortak açıklamada, ''Üç fidanımızı ve koca çınarımız Halit Çelenk'i bir kez daha anıyoruz. 68'lerden bu güne tüm dünyada ve ülkemizde başta ABD olmak üzere emperyalizmi ve onun işbirlikçilerine karşı mücadele yoldaşlarımızın bıraktığı yerden devam ediyor'' denildi. Törene katılanlar daha sonra 5 Mayıs 2011'de yaşamını yitiren Denizler'in avukatı Halit Çelenk'in mezarını da ziyaret etti.

DOLMABAHÇE'YE YÜRÜDÜLER
"Üç fidan" için İstanbul'da iki farklı anma etkinliği düzenlendi. "Üniversite Gençliği" Fındıklı'dan, çok sayıda gençlik örgütü ve siyasi parti ise Taksim'den Denizlerin 6.filo askerlerini denize döktüğü Dolmabahçe'ye yürüdü.

***
'Yiğit devrimcileri saygıyla anıyorum'


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı idamının 43'üncü yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Kılıçdaroğlu mesajında, "Tam bağımsız, gerçekten demokratik Türkiye özlemcisi, ilkeli, kararlı, yiğit devrimcileri selamlıyor, Deniz’i, Yusuf’u, Hüseyin’i sevgiyle, saygıyla anıyorum" ifadelerine yer verdi.


Babıali'nin ağabeyi Ergin Konuksever: Ah o parka ve o güzel çocuklar

‘Koca bir sevdaydı yaşadığımız’