Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Güzelpınar Mahallesi’nde kekik üreticileri, Aydın Denizli otobanına mıcır sağlanması için bölgelerinde taş ocağı açılmasına tepkili. Taş ocağı firması 'ÇED gerekli değildir' kararı kesinleşmeden bölgede ağaç kesmeye başladı.

Denizli'de taş ocağı için 2200 ağaç kesildi

Osman ÇAKLI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Türkiye'nin kekik ihracatının yüzde 80'inin karşılandığı Denizli'nin Pamukkale ilçesi Güzelpınar bölgesinde taş ocağı için onlarca çam ağacının kesildiğini duyurdu.

'ÇED gerekli değildir' kararı kesinleşmeden proje alanında inceleme yapan Karaca, Güzelpınarlıların taş ocağı istemediğini kaydetti. Bölge sakinleri ile görüşen Denizli Milletvekili Karaca, taş ocağına karşı tam destek sözü vererek, tescilli kekik ihracatı yapan köylülerin geçim kaynaklarının yok olmasını istemediklerini vurguladı.

'TAŞ OCAĞI HUKUKSUZ OLARAK AĞAÇLARI KESTİ'

Aydın, Denizli otoyolunun yapımı için kullanılacak mıcır Güzelpınar'da yapılacak taş ocağından temin edilecek. Ancak Güzlepınar, Türkiye'nin doğal kekik ihracatının yüzde 80'ini karşılıyor ve bölge insanının ana geçim kaynağından biri. Ağaçların kesilmesi sonrasında köylülerin haber vermesi üzerine Güzelpınar'a giden Gülizar Biçer Karaca, Valilik tarafından 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmeden kesim işlemlerine başlandığını söyledi. Ağaçların kesilmesinin hukuksuz olduğunu söyleyen Karaca şöyle konuştu:

“3 Mayıs tarihinde, henüz daha Valilik tarafından 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmeden burada ağaç kesim işi şartnamesi yapılmış ve ağaç kesimi başlamış. Valilik tarafından 'ÇED gerekli değildir' kararı 4 Mayıs’ta verilip muhtarlığa 7 Mayısta tebliğ ediliyor. 30 günlük itiraz süresi 7 Haziran’da dolacak olmasına rağmen, yangından mal kaçırır gibi bayramın birinci günü taş ocağı için köylülerin haberi olmadan ağaç kıyımı için çalışmalar başlatılıyor.”

‘TAŞ OCAĞI KEKİK ÜRETİMİNİ BİTİRİR’

Geçen senede aynı bölgede başka bir taş ocağı projesine karşı çıkan yöre sakinleri direnişi sonucunda projeyi iptal ettirmişti diyen Karaca, “2 bin 200 ağaç kesildi. Taş ocağı faaliyete geçerse kekik üretimi biter. Yetkilileri uyarıyoruz. Muhtarlarımızla, köylülerimizle asırlık ağaçları ve kekik tarlalarını yok edecek bu çalışmaya tüm gücümüzle direneceğiz” diye konuştu.

Gülizar Biçer Karaca son olarak, “Denizli’de daha kıraç araziler var taş ocağı orada yapılsın neden burada yapılıyor diye sorduğumuzda ‘maliyetin düşük olması’ gerekçe gösterildi. Kekik üretimiyle burada tersine göç yaşanıyor. Gençler üretici olmaya gönüllü oluyor” ifadelerini kullandı.