Denizli’de zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açan yönetmelik değişikliğine tepki gösterildi. Yapılan açıklamada, belli şirketlere yönelik yeni imtiyazların gündeme getirilmesinin kabul edilemeyeceği belirtildi.

Denizli’de zeytinlikleri koruma çağrısı

BİRGÜN EGE

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, Denizli Barosu, Denizli Ziraat Odası ve Büyük Menderes İnisiyatifi ortak açıklama yaparak, zeytinliklerin korunması için çağrıda bulundu. Yapılan açıklamada, zeytinlik alanların daraltılamayacağını belirten yasaya göre; zeytinliklerin 3 kilometre yakınında zeytin işleme tesisi dışında toz çıkaran hiçbir tesise izin verilemeyeceği vurgulandı.

Açıklamada, “2017 tarihli Maden Yönetmeliği zaten gerekli istisnaları madencilik lehine vermişken, 1 Mart 2022 tarihli yönetmelik değişikliği ile Ege’de ve de ülkemizin her yerindeki zeytinliklerimizin talanına normlar hiyerarşisine aykırı bir şekilde yeni bir yasal kılıf hazırlanmaktadır. Tarım alanlarını, meraları, zeytinlikleri, ormanları korumak yerine enerji amaçlı kömür ve jeotermal faaliyetlerde belli şirketlere yönelik yeni imtiyazların gündeme getirilmesi kabul edilemez” denildi.

Kamu yararı kavramının zeytinliklerin geleceği için ciddi bir tehlike olduğu dile getirilen açıklamada, “Faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getirme taahhüdü, geçmiş uygulamalar dikkate alındığında işlevsizdir ve kabul edilemez. Asırlık zeytinliklerin belli şirketlerin kârı için taşınmaya çalışılması ya da şekilsel yeni zeytinlik dikilmesi taahhüdünün bilimsel hiçbir açıklaması yoktur ve kabul edilemez. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın temel görevi zeytinlikleri koşulsuz korumak, zeytin ve zeytinyağı üretimini artırmak. Eş zamanlı olarak yönetmeliğe karşı her türlü yasal yoldan mücadelemizi sürdüreceğiz. Yönetmelik değişikliği ile verilecek yeni izinler için de hukuki süreci işletileceğiz” ifadeleri kullanıldı.