Denizli Tavas ilçesi Avdan Mahallesi’nde kurulacak termik santrala karşı tepkiler büyüyor. Demokratik kitle örgütleri temsilcileri, TMMOB’ye bağlı odalar ve CHP’li isimlerden oluşan heyet alanda incelemede bulundu

Denizli termik santrala karşı tek ses: Geleceğimize sahip çıkacağız!

AYCAN KARADAĞ-UĞUR KURNAZ

Denizli’de Tavas ilçesi Avdan Mahallesi’nde Avdan Madencilik tarafından kurulması planlanan termik santrale karşı tepkiler sürüyor. Tavas Avdan Mahallesi Muhtarı İlhan Kulaç, Denizli Büyük Menderes İnsiyatifi, Denizli Barosu, TMMOB’ye bağlı Odaların Denizli Şubeleri, Denizli Tabip Odası, CHP Denizli İl ve Tavas İlçe Örgütü üye ve yöneticileri, CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’dan oluşan heyet termik santral projesinin kurulmak istendiği alanda incelemelerde bulunarak, halkla görüştü.

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu adına Mehmet Sarıca, termik santral ile ilgili çalışmalar acilen durdurulmalıdır çağrısı yaptı: “Salda Gölünden sonra Tavasın ve Denizli’nin akciğeri sayılan bu bölgemizde Termik Santral yapılacak olması insanlığa ve doğaya karşı büyük bir sorumsuzluk. Dünyada çevreye, doğaya ve canlılara verdiği zarar yüzünden artık kullanılmayan termik santraller, Türkiye’ de hâlâ kullanılmakta ve yenilerinin yapılmasında ısrar edilmekte.”

HUKUK ÇİĞNENİYOR

Hukukun ayaklar altına alındığını vurgulayan Denizli Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Ozan Orpak “Bir zeytin bahçesine 3 kilometreden daha yakın mesafede termik santral kuramazsınız” diyerek tepki gösterdi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise, tarım arazilerinin üzerini kaplayacak tonlarca kömür külünün yarattığı risklere dikkat çekti: “Burada 10 yıl sonra ne tarım ne orman ne zeytincilik kalacak. 15 termik santralin bulunduğu illere bakıldığında çocuk onkoloji hastanelerinin kurulmaya başlandığı ortada. Çocuklarımız da amansız hastalıkların pençesine düşecek’ diyerek yetkilileri uyardı: ‘ÇED Raporundan öğrendiğimize göre termik santral ruhsat sahası 640 bin dönümlük alanı kaplıyor. Verimli tarım arazilerinin tam ortasında planlanan termik santrali Tavas istemiyor.”