Denizli Tavas ilçesi Avdan Mahallesi’nde kurulacak termik santrale karşı tepkiler büyüyor. TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu da konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında, “Geleceğimize, topraklarımıza, ovalarımıza ve sağlığımıza sahip çıkacağız” denildi

Denizli termik santrale karşı tek ses


AYCAN KARADAĞ-UĞUR KURNAZ

Denizli'de Tavas ilçesi Avdan Mahallesi’nde Avdan Madencilik tarafından kurulması planlanan 300 MW’lık termik santrale karşı tepkiler sürüyor.

Tavas Avdan Mahallesi Muhtarı İlhan Kulaç, Denizli Büyük Menderes İnsiyatifi, Denizli Barosu, TMMOB’ye bağlı Odaların Denizli Şubeleri, Denizli Tabip Odası, CHP Denizli İl ve Tavas İlçe Örgütü üye ve yöneticileri, CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’dan oluşan heyet termik santral projesinin kurulmak istendiği alanda incelemelerde bulunarak, halkla görüştü.

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu adına Mehmet Sarıca, Tavas- Avdan ovasının yok olmaması için yapılması planlanan Termik santral ile ilgili çalışmalar acilen durdurulmalıdır çağrısı yaptı. Sarıca açıklamasında, “Tüm dünya ve ülkemiz Korona virüs salgınına karşı korunma ve mücadeleye odaklanmışken insan ve doğa sağlığının çok önemli olduğu bu dönemde Salda Gölünden sonra Tavasın ve Denizli’nin akciğeri sayılan bu bölgemizde Termik Santral yapılacak olması insanlığa ve doğaya karşı büyük bir sorumsuzluktur. Dünyada çevreye, doğaya ve canlılara verdiği zarar yüzünden artık kullanılmayan termik santraller, Türkiye’ de hala kullanılmakta ve yenilerinin yapılmasında ısrar edilmektedir. Avdan’da Termik Santral yapılması planlanan bölge Denizli’nin en verimli sulu-susuz tarım ve hayvancılık yapılan arazileri barındırmaktadır. Kurulma çalışmaları yürütülün Termik Santral ile oluşacak uçucu küllerin asit yağmurlarına dönüşmesi sonucu insan, hayvan, tarım ve endemik bitkilerin yaşamı ile bölgenin su ve toprak ekosistemini tamamıyla olumsuz etkileyecektir. Ayrıca Koruma altına alınmış olan Zeytin ağaçlarının yok olmasına neden olacaktır. ÇED raporunun aksine etki alanı daha büyük bir bölgeyi kapsayacağı açıktır. Tavas ve Kale ilçelerimizin dışında Denizli, Aydın ve Muğla bölgesini de olumsuz etkileyecektir. Kömürlü Termik Santralin yapacağı hava, su ve gıda kirliliği bölgede önemli halk sağlığı sorunları meydana gelmesine neden olacaktır” diye konuştu.

BU SENE 15 BİN FİDAN ZEYTİN AĞACI DİKİLDİ

Proje sahası ve çevresinde tarımsal faaliyetlerde bulunulduğunu söyleyen Avdan Mahallesi Muhtarı İlhan Kulaç da, “Burası zeytinlik alandır, burada termik santral kuramazsınız. Bu sene dahi dikilmesi için 15 Bin fidan dağıttım. Bu arazilerde zeytinin yanı sıra buğday, arpa, nohut gibi her türlü tarımsal ürün yetiştiriliyor. Biz sağlıklı yaşam sağlıklı çevrede olur diyoruz ve termik santrale karşı çıkıyoruz” dedi.

ZEYTİNLİK ALANLARA 3 KM’DEN DAHA YAKINA TERMİK SANTRAL KURAMAZSINIZ

Denizli Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Ozan Orpak ise,“ Denizli Barosu olarak, bu termik santralle ilgili sürece müdahil olduğumuzu kamuoyuyla paylaştık. Bölgede en az 10 yaşında olan birçok zeytin ağacı mevcut. Zeytin mevzuatı açıktır. Bir zeytin bahçesine 3 Km’den daha yakın mesafede termik santrali kuramazsınız. Hukuk ayaklar altına alınıyor. Bir diğer husus, bu topraklar, faydalı tarım arazileridir. İnsanlar, binlerce yıldır burada yaşamakta, bu topraklardan beslenmekteler. Burada doğa katledilmek istenmektedir” dedi. TUMMOB adına konuşan Cüneyt Zeytinci ise Türkiye’deki enerji sorununa dikkat çekerken ‘Enerji üretiminde dikkat edilmesi gereken en önemli şey çevresel etkiler olmalıdır. Termik santraller kamu yararı, bölge halkının menfaatleri, ekoloji ve sürdürülebilirlik açısından kesinlikle uygun yapılar değildir” şeklinde konuştu.

DENİZLİ TERMİK SANTRAL İSTEMİYOR

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise, termik santral istemiyoruz itirazlarının ve haklı karşı çıkışların büyüdüğüne dikkat çekti ve tarımdan geçimini sağlayan bölgede termik santral faaliyete geçerse yılda 1 milyon ton kömür işleyeceğini ve 1 milyon 380 bin ton külü bırakacağı bilgisini verdi. Verimli tarım arazilerinin üzerini kaplayacak tonlarca külün sadece insan ve halk sağlığı açısından değil tarım alanlarını yok edecek olması nedeniyle de yarattığı risklere dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca, "Burada 10 yıl sonra ne tarım ne orman ne zeytincilik kalacak. 15 termik santralin bulunduğu illere bakıldığında çocuk onkoloji hastanelerinin kurulmaya başlandığı ortada. Çocuklarımız da amansız hastalıkların pençesine düşecek’ diyerek yetkilileri uyardı: ‘ÇED Raporundan öğrendiğimize göre termik santral ruhsat sahası 640 bin dönümlük alanı kaplıyor. Verimli tarım arazilerinin tam ortasında planlanan termik santrali Tavas istemiyor, Denizli istemiyor” ifadelerine yer verdi.