Optimal Proje Yönetim ve İnşaat Sanayi Şirketi, ANKA Haber Ajansı’nın 48 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği depremlerden üç hafta sonra, iktidarın beş kentte toplam 23 milyon 426 bin metrekare alanda 85 bin 250 yeni daire yapılması için plan hazırladığı, projelerin iktidara yakın şirketlere verildiği haberine erişim engeli istedi. Başvuru, mahkeme tarafından aynı gün kabul edildi.

Deprem bölgesindeki inşaat projelerinin hükümete yakın şirketlere verildiği haberine erişim engeli!

ANKA Haber Ajansı, son resmi rakamlara göre 46 bin 104 kişinin yaşamını yitirdiği, 11 ilde 14 milyon kişinin etkilendiği, artçı sarsıntıların iki yıl sürmesinin tahmin edildiği, resmi verilere göre 164 binden fazla binanın yıkıldığı veya acil olarak yıkılmasına karar verildiği 6 Şubat depremlerinin üzerinden üç hafta geçtikten sonra iktidarın, kendisine yakın şirketlere yaptıracağı yeni konut projelerine işaret eden ‘Afet Bölgesi Tasarım Alanları Rehberi’ne ulaşmıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan Afet Bölgesi Tasarım Alanları Rehberi’ne göre; Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, Hatay, Adana’da toplam 23 milyon 426 bin metrekare alanda 85 bin 250 yeni daire yapılacak. Kalyon, Kuzu Grup, Optimal gibi iktidara yakın dokuz şirket yüklenici firma, altı şirket ise müellif firma olarak belirlenmişti.

Oda başkanları ve uzmanlar, zemin etüdü yapılmadan ve artçı depremler sürerken acele yapılacak inşaatlara tepki göstermişti.

HABERDEN 9 GÜN SONRA ERİŞİM ENGELİ TALEBİ

Haber, adı geçen firmaların hiçbiri tarafından tekzip edilmedi. Ancak şirketlerden Optimal, habere erişimin engellenmesini istedi.

ANKA Haber Ajansı, söz konusu haberi, 27 Şubat’ta yayınlamıştı. Rehberde ve haberde adı geçen Optimal Proje Yönetim ve İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi, haberin yayınlanmasından sonraki 9. günde, 8 Mart 2023’te, İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu.

Optimal’in avukatları, habere erişimin engellenmesini talip etti. Şirket, “Hakkında itibarını zedeleyici, kişilik haklarına haksız saldırıların bulunduğunu” iddia etti.

Mahkeme, aynı gün habere erişimin engellenmesine karar verdi. Kararda, “Talep edenin kişilik haklarının ilk bakışta ihlal edildiği, bu paylaşımların yorum ve eleştiri ile ifadeyi açıklama hürriyetleri kapsamının dışında kaldığı, talep ile ilgili olarak görünüşte haklılık bulunduğu, zararın süratle giderilmesinin zaruri olduğu” değerlendirmesi yapıldı.

ANKA, KARARA İTİRAZ ETTİ

ANKA Haber Ajansı, avukatları aracılığıyla İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin 8 Mart 2023 tarihli kararına itiraz etti. Avukatlar, itiraz gerekçelerinde şu değerlendirmeleri yaptı:

“Felaketin yarattığı sonuçların haberleştirilmesinin nasıl ve ne sebeple kişilik hakkı ihlaline sebebiyet vereceği tarafımızca anlaşılamamıştır… İlgili şirketlerden iddialara ilişkin herhangi bir resmi, gerekçeli ve yasal bir açıklama gelmemesi, haber iddialarının gerçeği yansıttığının ispatıdır. İlgili şirketin erişim engelleme ve içeriğin yayından çıkarılması talebiyle ilgili değerlendirme yapabilmesi için, haberin gerçek haber olmaması, habere konu kişilerin onur, şeref ve haysiyetlerini hedef alması gibi gerekçeleri taşıması gerekmektedir. Oysa ilgili şirketlerin hiçbir açıklamada bulunmayışı, taleplerinin yasal dayanaktan yoksun olduğunu ispat etmektedir… Toplumda infial yaratan, milyonlarca insanın etkilendiği bir felaketle ilgili projelerin haberleştirilmesi karşısında kişilik hakları değil, basın özgürlüğü korunacaktır.”

(ANKA)