Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından, afet bölgesinden tahliye seferleri gerçekleştiren Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus'un uçuşlarda yalnız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yer verdiği ileri sürüldü.

Deprem bölgesindeki tahliye seferlerinde 'ayrımcılık' iddiası: Uçuşlarda göçmene yer yok

Başta Kahramanmaraş ve Hatay olmak üzere meydana gelen depremlerin ardından birçok depremzede, güvenli-rahat yaşayabilecekleri alanlara geçiş yapmak için Türk Hava Yolları ve Pegasus’un ücretsiz şekilde gerçekleştirdiği tahliye uçuşlarından yararlandı.

T24’ten Hazar Dost'un haberine göre, 1 Mart’a kadar sürecek tahliye uçuşları deprem bölgesindeki birçok havalimanından gerçekleştirilirken, biletlerin sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verildiği belirtiliyor.

Yardım çalışmalarına katılan Suriyeli uyruklu Sufuk Sufuk, “Gaziantep’e kendi imkânlarımla geldim ama dönmek istediğimde havalimanında ‘Suriyeliler binemez’ dediler. Felaketi hep beraber yaşadık” dedi. Sufuk, Gaziantep’ten kendi imkânlarıyla ayrıldığını belirtirken “Bu süreçte hep birlikte olmamız lazım. Maalesef ayrımcılık yaşadık” ifadelerini kullandı.

Resmi rakamlara göre bölgede bir buçuk milyondan fazla Suriyeli göçmen bulunuyor. Tahliye uçuşlarında göçmenlere yer ayrılmadığı için bu kişilerin bölgeden kendi imkânlarıyla ayrılması gerekiyor.

Ayrıca bölgede çalışan yabancı gazeteciler de aynı durumla karşı karşıya kalıyor fakat İletişim Başkanlığı’yla görüşme gerçekleştirirlerse tahliye uçuşlarından yararlanabiliyorlar.

GEREKÇE: GÜVENLİK ENDİŞESİ

T24’ün edindiği bilgilere göre tahliye uçuşlarından göçmenlerin yararlanamamasının nedeni düzensiz ve kayıtsız göçmenlerden kaynaklanabilecek güvenlik sorunlarına dair endişe.

Sığınmacı Hakları Platformu üyesi Taha El Gazi, rezervasyonu olan göçmenlerin bile uçaklara alınmadığını aktarırken “Havalimanında sadece Türkiye Cumhuriyeti kimliği olanlar uçabilir denildi. Yol izni istendi. Bu izin Göç İdaresi’nde alınıyor. Fakat bu gidilen ilde alınıyor. İzin alınacak kurum mu kaldı? Göçmenleri uçağa almamak için bahane uyduruyorlar ve burada bir hak gaspı var” dedi.