Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından yapılaşmayla ilgili çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı ortak bildiri hazırlayarak bilimsel uyarılarda bulunan İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün Başkanı Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu görevden alındı. Üniversite yönetimi, bildiri hakkında da soruşturma başlattı.

Deprem bölgesindeki yapılaşmaya karşı uyarılarda bulunan İTÜ’lü profesör görevden alındı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yönetimi, 23 Şubat 2023 tarih ve 126 No’lu Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hakkında ortak bildiri hazırlayarak bilimsel uyarılarda bulunan üniversitenin Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün Başkanı Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu’yu görevden aldı. Bildirinin bölümün internet sitesinde yayımlanmasına ilişkin de soruşturma başlatıldı.

T24’ten Vecih Cuzdan'ın haberine göre, üniversite yönetimi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümünün Maraş ve Hatay merkezli 6 ve 20 Şubat depremlerinden sonra yerleşme ve yapılaşmayla ilgili çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı 28 Mart’ta yayımlayarak depremle ilgili bilimsel uyarılar yapılan ortak bildiriye ilişkin soruşturma süreci başlattı.

İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden öğretim üyeleri, Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu’nun İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı tarafından görevden alındığını belirtti. Akademisyenler, bildirinin bölümün internet sitesinde yayımlanmasına ilişkin soruşturma başlatıldığını da kaydetti.

Şehir plancıları ve akademisyenler, söz konusu karara tepki gösterdi.