Türkiye’yi yasa boğan Maraş merkezli depremde 2 gün geride kaldı. Bölgede artçı sarsıntılar ve depremin olumsuz etkileri sürerken yurttaşlar “Yardım çığlıklarımızı duyan yok” diyor.

Deprem bölgesindeki yurttaşlar BirGün'e konuştu: Yardım çığlıklarına kulaklar sağır

Asena TUNCA

Merkez üssü Maraş olan iki depremle Türkiye adeta yıkıldı. Her geçen saat tablo kötüleşirken yurttaşlar arama-kurtarma ekiplerinin yetersiz kaldığını, yardımların ulaşmadığını, su ve erzak sıkıntısı yaşadıklarını ve olumsuz hava koşullarıyla mücadele etmekte zorlandıklarını kaydetti.

KAR ERİTİP İÇİYORUZ

Malatya’nın Battalgazi ilçesinin Orduzu Mahallesi’ndeki depremzede Rümeysa Durak yaşadıklarını BirGün’e anlattı. Ailesinde can kaybı olmadığını, arabalarında kaldıklarını söyleyen Durak, şöyle konuştu: “Şebeke suları kirlendiği için çok büyük su sıkıntısı çekiyoruz. Erzak sıkıntımız da var. Henüz çadır temin edilmedi. Muhtar ile görüştük, çadırın temin edileceğini söyledi bekliyoruz. Yakıt yok. Akaryakıt istasyonları kapalı. Ayaz çok ve tipi bastırıyor. Enkaz altında kalmayıp dışarıda kalanlar 2 gün daha böyle devam ederse soğuktan ölecek. Kar eritip içiyoruz. Çok acil erzak, su ve çadır yardımına ve kurtarma ekiplerine ihtiyacımız var. Artık birileri sesimizi duysun.”

deprem-bolgesindeki-yurttaslar-birgun-e-konustu-yardim-cigliklarina-kulaklar-sagir-1123564-1.

HER ŞEYİMİ KAYBETTİM

Antakya merkezde 3 çocuğunu ve eşini kaybeden depremzede Hasan Yıldırım, “Hiçbir yardım yok. Hâlâ hiç kimse yok. Her şeyimi kaybettim. Bir çocuğumu kurtarabildim onu da kendi imkânlarımla kurtardım. Bir Allah’ın kulu gelmedi. AFAD ekipleri sıraya koymuş insanları öyle çıkarıyorlar 1-2 ekiple olacak iş mi bu? İtfaiyeden aldıkları ekipmanla canlarımızı kurtarıyorlar sözde. İnanın konuşmakta zorlanıyorum” diye anlattı.

“Saat ilerliyor halen bir yardım yok. Sıfırdayız. Elimizde sadece sıfır var” diyen Yıldırım, “Arabası olan arabada kalıyor, olmayanlar dışarda. Enkazdan bulduğumuz yatakları, dolapları yakarak ısınmaya çalışıyoruz burada. Zaman geçiyor. Çok geçti. Çocuklarımın sesini duyuyordum yalnızca birini kurtarabildim. AFAD ‘sıra bekleyin’ dediği için kendim kurtardım çocuğumu sıkıştığı yerden. Burada durum çok kötü. Yardım ekibi yok, erzak yok. Suyu bile bugün dağıtmaya başladılar. Cenazelerimizi alamıyoruz, göçük altındalar. Kepçe yok, ekip yok, devlet yok, hiçbir şey yok. Zaman daralıyor” ifadelerini kullandı.

deprem-bolgesindeki-yurttaslar-birgun-e-konustu-yardim-cigliklarina-kulaklar-sagir-1123568-1.

ENKAZI ELLERİMİZLE KAZIYORUZ

Maraş’ın Dulkadiroğlu ilçesindeki depremzede Gökhan Oğuzhan ise anne ve babasının enkaz altında kaldığını, annesini enkazdan çıkarabildiklerini ancak babasının hâlâ enkaz altında olduğunu belirtti. Herhangi bir yardım ekibinin bulundukları bölgeye ulaşmadığını söyleyen Oğuzhan, “Enkazı ellerimizle kazıyoruz. 30 saati geçti. Umutlarımız tükeniyor. Burada devlet yok. İlk depremde bir kat çökmüştü, ikinci depremde bir kat daha çökünce babama ulaşmamız iyice zorlaştı. Kendi imkânlarımızla aramayı sürdürüyoruz ancak gücümüz kalmadı” dedi.

Arabada kaldıklarını anlatan Oğuzhan şöyle konuştu: “Yakıt ve su yok. Tuvalet yok. Elektrik yok. Kâbus gibi. İki gündür yalvarıyoruz. İnsana ihtiyacımız var. Burada 2-3 kişi savaş veriyoruz. Telefonla irtibat kurmakta zorlanıyoruz. Yakınlarımızı bulamıyoruz. Acil yardıma ihtiyacımız var, sesimizi duyun.”