Elazığ'daki deprem bölgesine desteğe giden Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) kurtarma ekipleri, Ankara'ya döndü. 7'si canlı 21 yurttaşı enkaz altıdan çıkaran ekibi Mansur Yavaş karşıladı

Deprem bölgesine giden ABB kurtarma ekipleri döndü

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) kurtarma ekipleri, destek için gittikleri deprem bölgesinden döndü. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı arama kurtarma ekipleri; enkaz altından 7 kişiyi kurtarırken, hayatını kaybeden 15 yurttaşa da ulaşarak kurtarma çalışmalarını tamamladı. 7 canlı, 15 de yaşamını yitiren yurttaşı enkaz altından çıkaran ekibi, ABB Başkanı Mansur Yavaş karşıladı.

Ankara İtfaiyesi 3 karavan, 1 maksatlı kurtarma aracı, 1 kurtarma aracı, 1 komuta otobüsü, 2 adet hizmet aracı, 3 K9 köpeği, 1 K9 aracı ve 40 personel ile deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılmıştı.

EKİBİ MANSUR YAVAŞ KARŞILADI

Deprem bölgesinde büyük başarılara imza atan ekibi karşılayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Ankara’dan deprem bölgesine giden arkadaşlarımız orada destan yazdılar. 7 canlı, 15 de vefat eden vatandaşımızı enkaz altından çıkardılar. Eminim burada kalan mesai arkadaşlarının kalpleri de sizlerle beraber attı. Ama sizlere nasip oldu, sizler görevlendirildiniz. Bu şerefi çocuklarınıza miras olarak bırakacaksınız” dedi.

“HEP BERABER ÇIKARTTIK, BU GURUR HEPİMİZİN”

Yavaş’ın konuşmasının ardından yaptığı konuşma ile personelini tebrik eden Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Salih Kurumlu ise, “Bu arkadaşlarımız daha önceden de tecrübeli personeldi, diğer depremlerde de çalışmışlardı. Biliyorduk böyle bir başarı elde edileceğini. Arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz, canı gönülden çalıştılar” ifadelerini kullandı.

Depremin üzerinden geçen 24 saatin ardından 2,5 yaşındaki Yüsra Yıldız’ı enkaz altından çıkaran arama kurtarma personeli Sedat Barutçu, çok duygusal anlar yaşandığını belirterek, şunları söyledi:

“Kucağımıza aldığımız andan itibaren sürekli ‘Anne, baba ve acıyor’ demesi gerçekten içimizi acıttı. Ankara İtfaiyesi ekibi profesyonel bir ekip, her türlü bilgi ve teknik tecrübeye de sahip. Daha önceki Van depreminde de tecrübemiz sabit. İşimizi profesyonel bir şekilde yaparak, enkaz altından 2,5 yaşındaki kızımızı çıkardık.

SOKAKTAN ARAMA KURTARMA EKİBİNE

deprem-bolgesine-giden-abb-kurtarma-ekipleri-dondu-680295-1.

Ankara’dan giden ekibin bir diğer kahramanları da K-9 arama kurtarma köpekleri oldu.

Boomer ve sokakta bulunduktan sonra eğitim verilen EX ile Dora adlı köpekler, Elazığ’da enkaz alanına ulaştıktan 5 dakika sonra 2 nokta belirledi ve 1 kişinin hayatını kurtardı. Arama kurtarma köpeklerinin 6 ay ila 2 sene arasında her koşula uyum sağlayabilecekleri şekilde çeşitli eğitimler aldığını belirten Ankara İtfaiyesi K-9 Eğitmeni Ergin Yılmaz, “İnsanlara çabuk ulaşabilmemiz için köpeklerimizi enkaza çıkarttık. İkili arama yaptık. Köpeğimiz hemen 2 nokta belirledi. O iki noktadan bir canlı ve hayatını kaybetmiş 7 kişiye ulaştık” diye konuştu.

MOBİL TIRLAR DEPREM BÖLGESİNDE

Büyükşehir Belediyesi’nin deprem sonrası bölgeye gönderdiği mobil tırlar, depremzedelerin sıcak yemek, ekmek ve diğer ihtiyaçları karşılamak üzere çalışmalarını sürdürüyor.

Mobil tırlarla depremzedelerin öncelikli olarak yemek ve su ihtiyaçları karşılanırken, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı BELPA mutfağı 2 araç, 2 şoför, 2 aşçı, 2 aşçı yardımcısı, 2 karakazancı, 2 artı yardımcı ve 1 teknik personel ile günde 3 öğün 5 bin vatandaşa sıcak yemek dağıtımı yapıyor.

Deprem bölgesine Seğmen Su 1 tır, 3 personel ile 55 bin adet su gönderirken, ASKİ de 2 tır ve 50 bin adet su temini sağladı.

Halk Ekmek Seyyar Fırın’da 5 personel ile günlük 12 bin kapasiteli ekmek üretimi yaparken, Fen İşleri Daire Başkanlığı da 1 tır ve 2 destek aracını bölgeye sevk etti. Büyükşehir Belediyesi son olarak 3 bin koli kuru gıda yardımını depremden etkilenen Malatya’nın Pütürge ve Doğanyol ilçelerine gönderdi.