TOKİ’nin Elazığ deprem konutları ihaleleri eski AKP Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu’nun akrabalarına verildi. Ensarioğlu’nun akrabaları depremde yıkılan köy evlerini ve ahırları milyonlarca lira karşılığında yeniledi.

Deprem değil vurgun konutları

İsmail ARI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) düzenlediği deprem konutu ihalelerinin eski AKP Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu’nun akrabalarına verildi. Ranta kapı aralayan ve 24 Ocak 2020’de meydana gelen Elazığ depreminde 41 yurttaş yaşamını yitirirken bin 607 kişi de yaralanmıştı.


Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre TOKİ, eski AKP Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu’nun sahibi olduğu Ensar İnşaat ile ortağı Biroğlu İnşaat'a iş dört ayrı deprem konutu inşaatı ihalesi verdi. Pazarlık usulüyle düzenlenen dört ihalenin toplam bedeli ise 330 milyon 850 bin TL’yi buluyor. Bu ihalelerle depremde köylerde yıkılan evler ve ahırlar Ensar ve Biroğlu İnşaat tarafından yeniden inşa edildi.

KÖY EVİ VE AHIR İHALELERİ

TOKİ’nin Ensar İnşaat ve Biroğlu İnşaat iş ortaklığına verdiği ihaleler şu şekilde:

► 29 Mart 2021 tarihinde “Elazığ İli 260 Adet Köy Evi ve 30 Adet Ahır İnşaatları İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesi 98 milyon 350 bin TL bedelle verildi.

► 25 Mart 2021’de düzenlenen “Elazığ 240 Adet Köy Evi ve 30 Adet Ahır İnşaatları İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesi ise 92 milyon 850 bin TL bedelle verildi.

► 17 Nisan 2020 tarihinde “Elazığ İli Merkez İlçesi Köy Evi ve Ahır İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” adı altında düzenlenen ihale 67 milyon 150 bin TL bedelle verildi.

► 13 Nisan 2020’de “Elazığ İli Merkez İlçesine Köy Evi ve Ahır İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” adı altında düzenlenen ihale 72 milyon 500 bin TL bedelle verildi.

Öte yandan Ensar İnşaat kamudan aldığı milyonlarca liralık ihaleler de biliniyor. Şirket, kamudan son 11 yılda 44 ayrı aldı. Bu ihalelerin toplam bedeli tam 1 milyar 55 milyon TL olarak açıklandı.

38 ŞİRKETİ ELEMİŞLERDİ

Geçen Şubat ayında da İller Bankası’nın (İLBANK) milyonlarca liralık ihalesinin yine Ensar İnşaat’a gittiği ortaya çıkmıştı. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, İller Bankası 24 Eylül 2020 tarihinde “Artvin (Merkez) Kanalizasyon ve İçme suyu İnşaatı” adı altında bir ihale düzenlemişti. İhaleye tam 40 şirketin teklif verdiği ancak “Sadece iki şirketin verdiği teklifin geçerli sayıldığı” açıklanmış ve Ensar İnşaat ile 20 milyon 556 bin TL’lik sözleşme imzalanmıştı.
Ensar İnşaat’ın Genel Müdürü Mustafa Ensarioğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Eski AKP Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu akrabamız. Galip Ensarioğlu amcam ve ben de yeğeniyim” ifadelerini kullanmıştı.

***

Aday adayı da ihaleyi kaptı

TOKİ, 2018 Genel Seçimlerinde AKP’den milletvekili aday adayı olan Bedrettin Binbay’ın sahibi olduğu Binbay Yapı Şirketi’ne milyonlarca liralık ihale verdi. TOKİ’nin 16 Şubat’ta “Elazığ Yemişlik Mahallesi 373 Adet Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi “ adı altında düzenlediği ihale tam 100 milyon 656 bin TL’ye Binbay Yapı Şirketi’ne verildi. Ayrıca şirketin son 10 yılda kamudan aldığı ihalelerin toplam bedeli ise yaklaşık 500 milyon TL’yi buluyor.