CHP, Elazığ başta olmak üzere yurt genelindeki depremlerin ardından seferberliğe hazırlanıyor. Deprem bölgelerinde bulunan kentlerin CHP’li belediyeleri bina etütlerine başlarken, CHP Genel Merkezi’nin, belediye başkanlarını deprem konusunda bilgilendirmek için çalıştay düzenleyeceği öğrenildi

Deprem en acil görevimiz

BirGün/Ankara

CHP, Türkiye’de depremlerin artmasıyla birlikte gündemine bu konuyu aldı. CHP’nin periyodik olarak sürdürdüğü belediye başkanları çalıştayının üçüncüsünü deprem konusunda yapacağı öğrenildi. Çalıştaya, yurt dışından ve Türkiye’den katılacak deprem uzmanları belediye başkanlarını depreme dayanıklı şehirler kurma, deprem sonrası yapılacak öncelikli çalışmalar, binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi gibi konularda bilgilendirmeler yapacak. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ‘deprem en acil görevimiz’ dedi.

SORUMLULUĞUMUZUN FARKINDAYIZ

Diğer taraftan deprem kuşağında yer alan kentlerde görev yapan CHP’li belediye başkanları da olası bir depreme karşı hazırlık çalışmalarına başladı. CHP’li Torun, “Ülkemiz bir deprem ülkesidir. Depreme karşı önlemler almak zorundayız. Bunu herkes biliyor ama iş uygulamaya gelince orada kalıyoruz. Deprem olduktan sonra yaraları sarmak için bir arada olmak önemli ama daha önemlisi deprem olacakmış gibi düşünüp hazırlıklı olmak” dedi.

CHP’li belediyelerin şu anda bu konuda çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Torun, “Belediyelerimizin bir çoğu sorumluluklarının farkında. Deprem kuşağında olan belediyeler çalışma yapıyorlar. Binaların envanter çalışmasına başladılar. Sonra güçlendirilmesi gereken binaların tespitlerini yapacaklar. Ağırlıkla İstanbul, İzmir ve Bolu’da bu devam ediyor. Destek isteyen veya yeterli donanıma sahip olmayan belediyelerimize büyükşehir belediyelerindeki arkadaşlarımız yardımcı olmaya çalışıyor. Biz de bu süreçte kendileriyle görüşüyoruz” diye konuştu.

Torun, “Depreme hazırlık dışında daha acil görevimiz yok” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Acilen depreme dayanıksız binaları yıkıp yerine depreme dayanıklı binalar yapmalıyız. Burada devletin, hükümetin, belediyelerin, hepimizin görevleri var. Depreme hazırlık, tek başına vatandaşın işi değildir. Temenni ediyoruz ki en hızlı şekilde İstanbul başta olmak üzere tüm ülkemize tedbir anlamında hep birlikte müdahale edelim. Tedbirler alalım. Alınacak tedbirlerle deprem sonucunda oluşabilecek can kaybının önüne geçmek, fiziksel, ekonomik, sosyal, çevresel ve politik zarar ve kayıpları önlemek veya etkilerini azaltmak mümkündür. Depreme dayanıklı, güvenli ve sürdürülebilir yeni şehirler oluşturmak zorundayız.”