Türkiye'yi yasa boğan 1999 Marmara Depremi'nin ardından deprem ihtimaline karşı farklı farklı senaryolar üretilirken, TBMM muhtemel bir İstanbul depremine karşı ilk kez kapsamlı bir çalışma başlattı.

Birgün - İstanbul

Türkiye'yi yasa boğan 1999 Marmara Depremi'nin ardından deprem ihtimaline karşı farklı farklı senaryolar üretilirken, TBMM muhtemel bir İstanbul depremine karşı ilk kez kapsamlı bir çalışma başlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ulaştırılan raporda, İstanbul'da muhtemel bir depremde zarar görebilecek 100 bin binanın yıkılması gerektiği vurgulandı. Raporun haziran ayında tamamlanmasının ardından yasal düzenlemelere başlanacak.

100 BİN BİNA YIKILIR
Muhtemel bir depremin yol açacağı sonuçlar ve tedbirlere ilişkin Meclis Deprem Raporu, ürkütücü tespitler içeriyor: Raporda 7,5 büyüklüğünde bir depremin 100 milyar dolarlık bir hasara yol açacağı, 90 bin binanın yerle bir olacağı, 700 bin ailenin evsiz kalacağı, 90-140 bin arası kişinin hayatını kaybedebileceği vurgulanıyor. İstanbul'da 100 bin binanın yıkılarak yeni konutlar yapılması gerektiği belirtilen raporda, çözüm olarak sunulan kentsel dönüşüm projeleri için bir fon oluşturulması teklif ediliyor.
Bu iş için ilk etapta gerekli olan para 2 milyar dolar. Raporla ilgili brifing alan Başbakan'ın talimatı ise birkaç ay içinde tüm yasal hazırlıkların tamamlanması yönünde. Meclis'in raporunda dile getirilen öneriler arasında ilk etapta Avcılar, Zeytinburnu ve Küçükçekmece'de tespit edilen binaların yıkılarak 20 bin konut yapılması öne çıkıyor. Bu rakamın aşama aşama 100 bini bulacağı ifade ediliyor.
Bunun için hasarlı binalar yıkılacak ve şehrin içindeki bu binaların arsalarından elde edilecek rantla yeni konutlar yapılabilecek. Başbakan'ın, bu öneriye sıcak baktığı söyleniyor. Erdoğan'ın milletvekillerine, "Hazine arazilerini ücretsiz olarak bu şekilde olan konut sahiplerine tahsis edebiliriz." sözü verdiği belirtiliyor.

Olası deprem tahminleri
* Ölü 90-140 bin
* Ağır yaralı 150-200 bin
* Hafif yaralı 600-700 bin
* Su sızıntısı 2 bin noktada
* Doğalgaz çıkışı 30 bin kutuda
* Maddi kayıp: 100 milyar dolar

Prof. Dr. Ahmet Ercan: 7.5 büyüklüğünde depreme dayanıklı evler yapılmalı 'Depremler her yüz yılda bir olur' söylemi yanlış. Türkiye'de depremler 15 ile 30 yıl arasında meydana geliyor. Fay hatlarının hareketlerinin yakından takip edilmesi gerek. İstanbul'da binaların 7.5 şiddetindeki bir depreme dayanacak şekilde yapılması gerekir. İstanbul ve Bolu'nun deprem çizgisine bakıldığında, risk arz eden bir bölge olduğunu görmekteyiz. Bu yüzden bundan sonra yapılacak olan yapılar 7.5 şiddetindeki bir depreme dayanacak şekilde yapılmalı. Toprak yapısı incelenmeden, fay hatlarının hareketleri takip edilmeden ve jeofizikçilerin görüşleri alınmadan kat artırımına gidilmemeli.