Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem 10 ilde büyük yıkım yarattı. Deprem felaketinde 9'uncu güne girilirken, geç başlayan arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Son verilere göre, deprem nedeniyle 35 bin 418 kişi yaşamını yitirdi. 10 ilde 41 bin 791 bina için yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı tespiti yapıldığı bildirildi.

Deprem felaketinde 9'uncu gün: Can kaybı 35 bin 418'e yükseldi
Fotoğraf: Hatay (AA)

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 6 Şubat sabahı 10 ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıkıma uğrattı. Açıklanan son resmi verilere göre, 35 bin 418 kişi yaşamını yitirdi.

Deprem Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'ı vurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin "15 bin 664'ü serviste, 3 bin 636'sı yoğun bakımda olmak üzere 19 bin 300 vatandaşımız hastanelerimizde tedavi altındadır" bilgisini verdi.

Bakan Koca, bir kısmı taburcu edilen 8 bin 851 hastaya cerrahi işlem yapıldığını belirtti.

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremlerden etkilenen 10 ilde 41 bin 791 bina için yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı tespiti yapıldığını bildirdi.

| CANLI BLOG |

23.15 | Malatya Valiliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kentte şu ana kadar 1386 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 444 kişinin yaralandığını, 1154 binanın yıkıldığını bildirdi.

Helikopter ile Akçadağ ve Doğanşehir ilçeleri ağırlık olmak üzere yardım malzemesi dağıtımına başlandığı ifade edilen açıklamada, son 4 günde 50 sorti gerçekleştirilerek malzeme dağıtımı yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, Malatya'dan otobüslerle 27 bin 200, hava yoluyla 24 bin 115, trenle 34 bin 889 kişinin başka illere ulaşımının sağlandığı aktarıldı.

23.11 | Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 508 çocuğun kimlik kontrollerinden sonra ailelerine teslim edildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından refakatçisi olmayan 1396 çocuktan 1114'ünün kimliğinin belirlendiği kaydedildi. Bu çocuklardan 508'inin ailelerine teslim edildiği bildirilen açıklamada, kimliği tespit edilemeyen 282 çocuk bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, refakatçisi olmayan 1396 çocuktan 721'inin tedavisinin devam ettiği, 167'sinin ise tedavisinin tamamlanarak kurum bakımına alındığı ifade edildi.

20.08 | AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, depremlerde yaşamını yitirenlerin toplam sayısının 35 bin 418 olduğunu duyurdu.

19.53 | Adıyaman'da depremde enkaz altında kalan 12 yaşındaki Berat Yücel, 207 saat sonra çıkarıldı.

Depremlerden etkilenen Adıyaman'da yıkılan binaların enkazındaki arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Ekipler, Alitaş Mahallesi'ndeki Merve Apartmanı'nın enkazında Berat Yücel'e ulaştı.

207 saat sonra sağ olarak çıkarılan Yücel, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Yücel'in babası ve kardeşlerini arama çalışması sürüyor.

16.59 | Kahramanmaraş'ta İsabey Apartmanı'nın enkazından 35 yaşındaki kadın, depremin 205. saatinde kurtarıldı.

15.42 | Hatay'ın Antakya ilçesinde depremin 204. saatinde Muna Dabul adlı isimli kadın, binanın enkazından sağ çıkarıldı.

15.39 | Depremin yıktığı 10 ilde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik yapıldığı tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda 14 şüpheli tutuklandı.

15.20 | KABİNE DEPREM GÜNDEMİYLE TOPLANDI

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin koordine edildiği AFAD Merkez Binası'ndaki Kabine Toplantısı, saat 15.20'de başladı.

14.01 | EGM: "Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 531 hesap yöneticisi tespit edildi, 221'i hakkında adli işlem başlatıldı. 64 şahıs gözaltına alındı, 17'si tutuklandı."

13.51 | AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 31 bin 974 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

13.44 | Malatya'da depremde yıkılan binalarda tespit edilen kusurlara ilişkin 26 şüpheli gözaltına alındı.

13. 35 | Depremin 201. saatinde Antakya'da 26 yaşındaki Mine Akgül enkazdan sağ olarak kurtarıldı. Bilinci kapalı olan Akgül, hastaneye sevk edildi.

12.30 | AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Hükümet Zirvesi'ne video mesaj gönderdi. Erdoğan mesajında, "Sarsıntıların hissedildiği mücavir şehirlerle birlikte felaketten etkilenen nüfus 20 milyona yaklaşıyor. Depremde yıkılan binlerce binanın enkazını kaldırdıkça, maalesef kayıplarımızın sayısı da artıyor. Depremlerden yaralı olarak kurtulan 81 bini aşkın vatandaşımızın önemli bir kısmını taburcu ettik" dedi.

10.37 | Adıyaman'da Cumhuriyet Mahallesi Abdul Musa Caddesi 25134 Sokak'ta, 18 yaşındaki Muhammed Cafer Çetin, 198 saat sonra enkaz altından sağ kurtarıldı.

Çetin, sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

Adıyaman / AAAdıyaman / AA

09.24 | Kahramanmaraş’ta 17 yaşındaki Muhammed Enes ve 20 yaşındaki ağabeyi Abdülbaki, depremin 198. saatinde 8 katlı Pınar apartmanının enkazından sağ olarak çıkarıldı. Enes enkaz altında 2 kişinin daha canlı olduğunu bildirdi.

Oluşturulan insani koridorla Muhammed Enes çıkarılıp hastaneye sevk edildi. Enes’in şuurunun açık olduğu ve gazetecilerin nasılsın sorusuna iyiyim cevabı verdiği görüldü.

Enkazda olduğu belirtilen iki kişnin kurturulması için de ekipler çalışmaları sürdürüyor.

Kahramanmaraş / İHAKahramanmaraş / İHA

05.14 | Enkaz altından yaralı olarak kurtulan 49 depremzede ve 25 refakatçi Adana’dan kalkan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakla İstanbul Atatürk Havalimanı’na getirildi. Yaralılar burada hazırda bekleyen ambulanslarla tedavi altına alınmak üzere çevre hastanelere kaldırıldı.

03.04 | Adana’daki arama kurtarma çalışmalarına katılan yaklaşık 60 kişilik askeri ve sivil ekip Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakla İstanbul’a getirildi. Askeri ve sivil kurtarma ekipleri burada hazırda bekleyen otobüslerle ayrıldılar.

00.01 | Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Oktay açıklamasında, "Hasar tespit çalışmaları kalıcı konutlar için önemli. Hasarlı olan binalardan uzak durulması için son derece önemli, aynı zamanda da önceden sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı yardım faaliyetleri için de önemli çalışma. 10 bin TL yardım aynı zamanda hasar tespit çalışmalarıyla doğrudan alakalı. Bir an önce bu çalışmaları tamamladığımızda hane başına 10 bin TL ödemeleri de yapıyor olacağız" ifadelerini kullandı.

Nakdi yardımlara değinen Oktay, "Nakdi bağışın da önemli olduğunu hatırlatmak isterim. Uluslararası alanda birçok talepler gelmekte. AFAD ve yurtiçinde gerek Sayıştay'ın açık olması, gerekse AFAD amacıyla yönlendirilen nakdi yardımların amaçları dışında 1 kuruşunun dahi kullanılmasına asla müsaade edilmeyecek" diye konuştu.

14 Şubat Salı günü Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin toplanacağını bildiren Oktay, "Kabinemizi Cumhurbaşkanımızın başkanlığında topluyor olacağız. Yine gündemimiz tamamen yaşadığımız afetteki son durum ve aldığımız, alacağımız tedbirler" ifadelerini kullandı.

"Bazı haberler çıkıyor, göç dalgası, güvenlik algısıyla alakalı" diyen Oktay, şunları söyledi:

"Sanki güvenlikle alakalı bir zaafiyet var gibi... Asla söz konusu olamaz. Sahada polis ve jandarma noktasında 130 bin personelimiz sahada ve ilave Türk Silahlı Kuvvetleri'nden mülki idarenin ne ihtiyacı olursa anında iletilecek şekilde sahada olan Silahlı Kuvvetlerimiz mevcut.

Göç dalgasıyla ilgili özellikle sosyal medyadan oluşturulmak istenen yalan haber olayı da farklı oluşturulmak istenen algı da tamamen gerçek dışıdır. Böyle bir şey söz konusu değildir. Sınırlarımız tamamen kontrol altındadır. Göç dalgasına izin vermemiz asla ve asla mümkün değildir."