Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 41 kişinin hayatını kaybettiği Elazığ depreminin ardından inşa ettirdiği konut projelerinin ihaleleri yine bilindik şirketlere gitti. Elazığ’da, Cumhurbaşkanlığı Sarayı gibi çok sayıda projeyi inşa eden Rönesans Holding’e 258 milyon TL’lik, Kolin İnşaat’a da 169 milyon TL’lik konut projesinin ihalesi verildi

Deprem ihalelerinde de adres aynı şirketler

İsmail ARI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ), 41 kişinin hayatını kaybettiği ve bin 607 kişinin de yaralandığı 24 Ocak Elazığ depreminin ardından inşa ettirdiği konut projelerinden de son yılların gözde şirketleri çıktı. Milyonlarca liralık ihaleler, pazarlık yöntemiyle bu şirketlere verildi.

Kamu İhale Kurumu’ndan edinilen bilgiye göre, TOKİ 24 Nisan’da “Elazığ İli Merkez İlçesi Yemişlik Mahallesi, birinci etap bin 72 adet konut, 30 adet dükkân ve bir adet cami inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işlerinin” yapılması için ihale düzenledi. Toplam yedi şirketin katıldığı ama sadece üç şirketin geçerli teklif verdiği ihaleyi, 258 milyon 480 bin TL teklif veren Rönesans Holding’e bağlı Rec Uluslararası İnşaat Yatırım Şirketi’nin kazandığı açıklandı. Ayrıca projenin 240 günde tamamlanması da istendi.

KOLİN DE PASTADAN PAYINI ALDI

TOKİ’nin 7 Mayıs tarihinde düzenlediği ‘Elazığ İli Merkez İlçesi Zafran Mahallesi 689 adet konut, 35 adet dükkân ve bir adet cami inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işlerinin’ ihalesi de yine kamuoyunun yakından tanıdığı bir isme gitti. İhaleyi, 169 milyon 923 bin TL teklif veren Kolin İnşaat’ın kazandığı açıklandı. TOKİ ile Kolin İnşaat arasında projenin 200 günde tamamlanması için sözleşme imzalandı.

***

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI’NI YAPTILAR

TOKİ’den milyonlarca liralık ihale alan Rönesans Holding, Ankara Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı da inşa etti. Sarayın maliyeti, dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından 1 milyar 370 milyon lira olarak açıklandı. Rönesans Holding, tartışmalı şehir hastaneleri ile kamunun milyonlarca liralık inşaat ihalelerini de aldı. Holding adından son olarak, milyonlarca liralık İstanbul Atatürk Havalimanı pistleri üzerine inşa edilen pandemi hastanesiyle söz ettirdi.

Rönesans Holding’in sahibi Erman Ilıcak, 2016-2018 yıllarında da servetini ikiye katladı. 2016 yılında 2 milyar dolar olan servetini 2018 yılında 4 milyar dolara çıkaran Ilıcak, Forbes dergisinin Türkiye’nin en zenginleri araştırmasında Murat Ülker’den sonra ikinci sıraya oturdu.

ÇEVRE KATLİAMI PROJELER

Kolin Şirketler Grubu, AKP’yle birlikte büyüyen, ‘ilgi alanları’ genişleyen, ihalelerin vazgeçilmez ismi olan ve yağma projeleriyle doğayı katleden isimler sıralamasında başı çekiyor. Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde geçen yıllarda zeytinlikleri talan ederek termik santral yapılması projesine karşı çıkan köylülere saldıranlar da projenin sahibi Kolin grubunun özel güvenlikçileri oldu, proje kapsamında 6 bin zeytin ağacı sökülerek çevre talanında kırılması güç bir ‘rekora’ imza atıldı.