Deprem komisyonu ölü doğdu
Fotoğraf: AA

Hüseyin Şimşek

6 Şubat’ta Maraş merkezli 11 ilde meydana gelen depremlerin ardından eksikliklerin ve gelecek dönemde atılması gereken adımların tespiti için kurulan TBMM Deprem Araştırma Komisyonu, seçim kurbanı oldu. 7 Nisan’dan sonra TBMM seçim nedeniyle kapatılacak. Bu nedenle çalışma programını yoğunlaştırma kararı alan komisyon, büyük deprem riskinin bulunduğu İstanbul’u ise henüz deprem olmadığı için” dikkate almadı.


TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda görev dağılımları ve çalışma takvimine ilişkin toplantılar tamamlandı. Yaklaşık üç ay çalışması gereken komisyonun 8 Nisan itibarıyla çalışamayacağını kaydeden muhalefet, etkin çalışma talebinde bulundu. CHP’li Gürsel Erol, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da komisyona davet edilmesini istedi.

Bu sözlere AKP Antep Milletvekili Derya Bakbak, “11 il ve Kahramanmaraş depremi bu, bu deprem İstanbul depremi değil ki” dedi. Bakbak’ın sözlerine muhalefet itiraz etti.

CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek ise iktidarın “çılgın projeler” yerine can kurtaran projelere ağırlık vermesi gerektiğini bildirdi. İktidarın on binlerce konutu dönüştürmek yerine bu tür projelere yoğunlaştığını vurgulayan Zeybek, “Kuzey Marmara'nın Nakkaş-Başakşehir arasında yapılan otoyol projesinde olan bağlantı yolunun, sizin de aslında Kanal İstanbul olmayan ama ‘Kanal İstanbul’a başlıyoruz’ dediğiniz bağlantı yolunun 2021 yılı ihale bedeliyle biz 40 bin konutu bedelsiz dönüştürebilirdik” dedi.