Sosyal medyada depremleri tahmin edebildiğini iddia eden Dyson Lin adlı şarlatan, halkın deprem korkusunu kullanarak çok sayıda takipçi topladı. Lin'in tahminlerinin çoğu tutmuyor, açıkladığı metodlar ise bilim dışı

Deprem şarlatanı Dyson Lin bilgi kirliliği yaratıyor

Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından ortaya çıkan ve bilim dışı yorumlar yapan 'deprem tellalları' bilgi kirliliğini artırıyor.

Bunlardan en dikkat çekeni ise Dyson Lin adlı Twitter kullanıcısı. Kendisini Tayvan Deprem Tahmin Enstitüsü kurucusu olarak tanıtan Dyson Lin hakkında fazla bir bilgi bulunmuyor.

Dyson Lin sosyal medyada paylaştığı bilgilere göre 1993’te Tayvan’daki bir üniversitenin Fizik bölümünden mezun oldu. Lin, 2008 yılında ise Tayvan Deprem Tahmin Enstitüsü’nü kurdu ancak bu enstitü resmi bir kurum değil ve akademik bir kaydı bulunmuyor.

1969 tarihinde doğan Dyson Lin Tayvanlı. Yilan şehrinde yaşayan Lin’in bir süre önce ülkesinde halkı galeyana teşvik etmekten 6 bin dolar para cezası aldığı biliniyor.

Twitter’dan sık sık farklı noktalar için deprem tahmini yapan Dyson Lin’in tahminlerinde tam bir tutarlılık bulunmuyor. Geniş bir coğrafya için tahmin yapan Dyson Lin genellikle tahminlerini gün içinde sık sık farklılıklarla tekrarlıyor. Ölçümlerini hava, su ve bitkilerden gelen sinyallerle yaptığını ileri süren Dyson Lin’in bu yöntemi hakkında tartışmalar bulunuyor. Tahminci bu işlemi yapabilmek için basit bir elektrik devresi kullanıyor. Bazı attıkları tutmuş olsa da birçok tahmininde yanılıyor.

DYSON LİN'İN NUMARASI NE?

Lin'in tüm iddiaları ise kendi buluşu olduğunu söylediği ve Air-2 adını verdiği bir kodlama sistemine dayanıyor. Fay hatları ve yer kabuğunun altından veri toplamayan Lin, kendi icadı olduğunu söylediği kodlama cihazını 2 bin Tayvan dolarına (400 TL'ye) pazarlamaya çalışıyor. Bilim insanları ise, Dyson Lin'in deprem tahmin metodu ve pazarlamaya çalıştığı cihazın hiç bir geçerliliği olmadığını söylüyor. Son 6 aylık dönemde kendi internet sayfasından 7 ve üzeri büyüklükte 27 adet deprem olacağını söyleyen Lin'in tahminleri boşa çıkarken, sosyal medyada bazı vatandaşlar Lin için 'deprem kahini' gibi yorumlarda bulunuyor.