MEB, deprem dolayısıyla okulların tatil edildiği İzmir’de ek ders ücretlerinin yatırılmayacağını bildirdi. Eğitim Sen, karara tepki gösterdi.

Deprem sonrasında öğretmenlere ücret kesintisi

Berkay SAĞOL

İzmir’de 30 Ekim günü Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından, İzmir genelinde eğitime bir hafta ara verildi. Eğitime verilen aranın ardından Milli Eğitim bakanlığı, eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirilenlerin, deprem nedeniyle eğitim kurumlarının tatil edildiği ve öğretmenlerin söz konusu sürelerde fiilen okutmadıkları derslere bağlı olarak ek ders ücretinden yararlanmayacağını açıkladı.

Eğitim Sen İzmir Şubeleri ise deprem nedeniyle öğretmenlerin ücretlerinin kesilmesine tepki gösterdi. Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada, “Salgının depremin olduğu güne kıyasla iki katına çıktığı, ekonomik krizin her geçen gün derinleşerek ağırlaştığı bir süreçte sosyal devletin üzerine düşen görev kimsenin mağdur olmaması, gereksinimi olan sosyal kesimlerin ihtiyaçlarının karşılanması ve ekonomik olarak yurttaşların desteklenmesidir” denildi.

Ağır ekonomik koşullarda yurttaşların desteklenmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Kimi mevzuat hükümlerine dayanarak haklı göstermeye çalışmak kabul edilebilir değildir. Üstelikte hepimizi derinden üzen deprem felaketinden sonra okulların tatil edilmesinden kaynaklı derslerin yapılamamasından dolayı ücretli öğretmenlerin ek ders ücretlerinin kesilecek olması bizler açısından beklenmedik bir gelişme olmuştur. MEB acil olarak geçici bir madde ile asgari ücreti altında güvencesiz çalışan bu arkadaşlarımızın ücret kaybını ortadan kaldırmalıdır” ifadeleri kullanıldı.