AKP'li Ümraniye Belediyesi, 24 arsasını satma kararı aldı. CHP’li Meclis Üyesi Çelik, İstanbul’u bekleyen deprem tehlikesine dikkat çekerek, “Arsaların kentsel dönüşüm için değerlendirilmesi gerekiyordu” dedi.

Deprem tehlikesi umurlarında değil

İsmail ARI

İstanbul Ümraniye Belediyesi, megakenti bekleyen deprem tehlikesine rağmen gelir elde etmek için birçok arsasını satışa çıkarırken, Diyanet'in yarım kalan cami inşaatını da milyonlar lira harcayarak tamamlamayacak.


Ümraniye Belediye Meclisi’nin mart ayı oturumunda, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün teklifi görüşüldü. İlçenin farklı noktalarında toplam 24 arsanın satışı için meclisten yetki istendi. İmar planlarında arsaların 17’sinin konut alanı ve 7’sinin ise ticaret merkezi olarak işlendiği belirtildi. Belediyeye gelir sağlaması için arsaların satılması teklifi, CHP’li meclis üyelerinin ret oyu kullanmasına rağmen AKP’li, İYİ Partili ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Arsaların gelecek günlerde ihaleyle satılacağı da açıklandı.

DEPREM HATIRLATMASI

Ümraniye Belediye Meclisi’nin CHP’li üyelerinden Av. Filiz Öztürk Çelik ise arazi satışına neden karşı çıktıklarını şöyle anlattı: “Deprem kuşağında yer alan ilimizde kentsel dönüşüm çalışması yapılması gereken bölgeler ve acilen tasfiyesi gereken çok sayıda riskli yapı bulunuyor. Satışı talep edilen taşınmazların kentsel dönüşüm çalışmalarında ve riskli yapıların tasfiyesi işlemlerinde değerlendirilmesi gerekiyor.”

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün 2020 yılında hazırladığı ‘Ümraniye Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı’nda yer alan bilgilere göre, ilçede 2000 yılı önce inşa edilen toplam 24 bin 333 bina bulunuyor. İlçedeki tüm binaların yüzde 46’sını, 2000 yılından önce inşa edilen bu binalar oluşturuyor.

7.5 şiddetinde bir depremde Ümraniye’de 105 binanın çok ağır, 536 binanın ağır ve 3 bin 626 binanın orta hasar alacağı tahmin ediliyor.

İNŞAAT TAMAMLANACAK

Belediye Meclisi toplantısında, milyarlarca liralık bütçesi olan Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Ümraniye Müftülüğü’nün Elmalıkent Mahallesi’nde yarım kalan cami inşaatının tamamlanması için hazırlanan teklif de görüşüldü. Bu teklif de CHP’li meclis üyelerinin ret oyu kullanmasına AKP’li, İYİ Parti’li ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

deprem-tehlikesi-umurlarinda-degil-992401-1.
Filiz Öztürk Çelik - Ümraniye Belediyesi CHP Meclis Üyesi



CHP’li Meclis Üyesi Çelik bu teklife karşı ret oyu vermelerinin nedenini ise şöyle açıkladı: “Ekonomik koşullar gerekçe gösterilerek sürekli taşınmaz satışına giden ve belli ki ekonomik sıkıntı yaşayan belediyemize ciddi bir yük oluşturacak. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı, bütçeden en büyük payı alan kurumlar arasında yer alıyor, görevinin gereğini yapmalı."

***

Bergama’da da 11 tarla satılacak

İzmir'de de AKP'li Bergama Belediyesi, yaklaşık 706 bin metrekarelik 11 tarlayı 60 milyon 660 bin TL muhammen bedelle satışa çıkardı. Ayasköy, Kurtuluş, Çitköy, Aşağıkırıklar ve Tekkedere mahallelerinde bulunan yaklaşık 706 bin metrekarelik 11 tarla için toplam 60 milyon 660 bin TL'lik muhammen bedel belirlendi. İhalenin, Bergama Belediyesi Haluk Elbe Toplantı Salonu'nda 29 Mart'ta yapılacağı duyuruldu. Bergama Belediyesi, bu ayın başında da 236 bin metrekare büyüklüğünde 17 tarım arazisini satmak için ilana çıkmıştı. Dağıstan, Ahmetbeyler, Aşağıkırıklar, Tekkedere, Kadıköy ve Alibeyli köylerindeki 17 tarım arazisinin satışı için 26,3 milyon TL bedel belirlenmişti. Bu satışlar için ihale tarihi ise 22 Mart olarak açıklanmıştı.