23 Ekim 2011 tarihinde Van ilinde yaşanan deprem nedeni ile Medula Eczane Provizyon Sisteminin çalışmadığı veya çalıştığı halde...

“SOSYAL GÜVENLİK KURUMU (SGK) BAŞKANLIĞINDAN (Reçete Temini Hakkında-Van Deprem Bölgesi)

23 Ekim 2011 tarihinde Van ilinde yaşanan deprem nedeni ile Medula Eczane Provizyon Sisteminin çalışmadığı veya çalıştığı halde çeşitli sebeplerle hak sahiplerinin ilaçlarını temin edemedikleri bilgisi kurumumuza ulaşmıştır.

Bilindiği üzere Sağlık Uygulama Tebliği’nin … provizyon alınamaması başlıklı maddesinde; “ (1) … MEDULA sisteminden kaynaklanan arıza nedeniyle hasta takip numarasının alınamadığı süre zarfında Kurum sağlık yardımlarından yararlanma hakkının olduğunu yazılı olarak beyan etmek veya belgelemek suretiyle müracaat eden kişilerin sağlık hizmetleri Kurumca karşılanır. ...” hükmü,

Ayrıca yine Sağlık Uygulama Tebliği’nin 9.2.1. maddesinde “.....Ayrıca kurumdan kaynaklanan sebeplerden dolayı elektronik ortamda kuruma fatura edilemeyen sağlık hizmet bedellerinin manuel olarak fatura edilebileceği” hükmü yer almaktadır.

Bu nedenle genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü bulundukları kişilere eczanelerce sağlık hizmetlerinin kesintisiz sunulması gerekmektedir. Sunulan sağlık hizmetlerine ait reçete bedellerinin öncelikle sistem çalışır hale geldikten sonra Medula sistemi üzerinden gönderilmesi, ancak bunun çeşitli nedenlerle mümkün olmaması halinde Sağlık Uygulama Tebliği’nin 9.2.1. Sağlık Kurum ve Kuruluşları Faturalarının Düzenlenmesi başlıklı maddesine göre manuel olarak fatura edilmesi gerekmektedir.

Dikkat Edilecek Hususlar
*Kurum sağlık yardımlarından faydalanan kişilerin tedavileri sonucu düzenlenen reçete muayene katılım payı (2 TL ve 3 TL) eczane tarafından tahsil edilecektir.

*Eşdeğer ilaç uygulaması gereğince oluşabilecek ilaç fiyat farkı eczane tarafından hastadan elden tahsil edilecektir.

… … …

*Muayene katılım payları 01.Aralık.2011 tarihinden sonraki reçetelere aktarılacaktır.”

SGK’nın web sitesinde yayınlanan Genel Müdür Vekili Prof. Dr. R. Murat Karaşen imzalı, 26 Ekim 2011 tarihli yazı aynen böyle.

Vatandaş can derdine düşmüş, SGK üç liralık alacağının peşinde!..

***

Olayı kamuoyuna Ankara Tabip Odası duyurdu.

Türk Tabipleri Birliği de…

Vatandaşların günlerdir yaşadığı acı, üzüntü, yoksunluk, deprem psikolojisinin yarattığı kaygı yetmezmiş gibi, bir de SGK’nın olağandışı koşullarda verilmeye çalışılan sağlık hizmetleri için katılım payı istemesine tepki gösterdi.

SGK, web sitesindeki yazıyı tepkilerin ardından kaldırdı.

Genel Müdür Vekili de Anadolu Ajansı’na açıklama yaptı.

Meğerse yanlış anlaşılmışlarmış.
 
Afetzedelere karşı duyarsızlıkları, depremzedelerden katılım payı alınması söz konusu değilmiş.

***

Peki web sitelerindeki o duyuruyu niçin yapmışlar, derseniz…

O da şöyleymiş…
 
Şimdi efendim, afet bölgesinde zaten açık eczane yokmuş.
 
Açık eczane nerede olabilirmiş, ancak deprem bölgesinin dışında olabilirmiş.

Bu eczaneler hangi şekilde vatandaşa hizmet vereceklerine dair kendilerine ciddi sorular soruyorlarmış…
 
Kendilerinin de suistimalleri engelleyecek bir takım uyarılar göndermeleri gerekiyormuş.
 
“Reçete Temini Hakkında-Van Deprem Bölgesi” başlıklı duyuruyu da…

Van dışındaki eczaneler için yapmışlarmış.

İster inanın, ister inanmayın!..