İzmir Valiliği tarafından kentte bulunan 8 okul depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle tahliye edildi. Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, “Deprem olmasaydı da bu okullar tahliye edilecek miydi?” diye sordu.

Depremden önce aklınız neredeydi?

Berkay SAĞOL

Maraş merkezli iki büyük depremin ardından 71 ilde eğitim bu hafta başlarken, çeşitli kentlerde okullar hakkında tahliye kararı verildi. İzmir’de de 8 okulun tahliye edileceği açıklanırken, karar ikinci dönemin başladığı gün açıklandı. Alınan tahliye kararı sonrasında toplam 3 bin 27 öğrenci başka okullara gönderildi.


Öte yandan İzmir’de deprem riski gerekçesiyle yıkılan okulların birçoğu hâlâ yapılmadı. 30 Ekim 2020’de gerçekleşen depremin ardından 128 okul yıkıldı. 36 okul yeniden yapıldı. 47 okul inşaatı sürerken, 20 okulun projeleri tamamlandı. Kalan 25 okulla ilgili herhangi bir yapım işlemi yok.
Ayrıca 8 okul daha tahliye edilecek. Güçlendirme kapsamında ise 15 okulun güçlendirme çalışmaları tamamlandı. 29 okulun güçlendirme çalışmaları devam ederken, 70 okulun ise güçlendirme için projesi ve ihale süreci devam ediyor.

Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, “2015-2016 döneminde Milli Eğitim Bakanlığı İzmir’deki okul binalarını depreme dayanıklılık testine soktu ve o dönem 80’den fazla okul boşaltıldı. Sonrasında 30 Ekim 2020’de yaşanan depremin ardından 30 civarında daha okul boşaltıldı ve birçok okulda ikili eğitim başladı. Depremin üzerinden iki yıldan fazla zaman geçti ancak bu kadar uzun süre geçmesine rağmen yıkılan 128 okuldan yalnızca 36 okulun inşaatı tamamlandı. Ödenek sıkıntısı mı var yoksa kamu yöneticilerinin bir ihmali mi bulunuyor? Bu soruların cevaplanması lazım” dedi.

Necip Vardal, “İzmir’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 2 bin 496 okul ve kurum var. Deprem yönetmeliği öncesinde inşa edilen kaç okul ve kurum performans testi ile depreme dayanıklılık testine tabi tutuldu. Bu çalışmalar yapıldıysa İzmir’de güvenli olan okul sayısının açıklanması gerekiyor. Maraş merkezli depremlerin ardından eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin kaygı düzeyleri çok arttı. İzmir’in de bir deprem bölgesi olması sebebiyle bu kaygı eğitimin niteliğini de etkiliyor. Bu konuda şeffaf şekilde İzmir Valiliği’nin açıklama yapması gerekiyor” diye konuştu.

PERFORMANS TESTİ TALEBİ

Depremlerin ardından İstanbul Valiliği’nin 93, İzmir Valiliği’nin ise apar topar 8 okulu tahliye ettiğine dikkat çeken Vardal, “Deprem yaşanmasaydı bu okullar tahliye edilecek miydi? Bunu sorgulamak gerekiyor. Bu sorunun yanıtını kamu yöneticilerinin vermesi gerekiyor. Ayrıca İzmir’de bu durumla ilgili başka boşaltılacak okul veya güçlendirilmesi gereken okul var mı? Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube olarak İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bir yazı yazdık. Deprem yönetmeliği öncesinde yapılan okulların hem çok yaşlı olması sebebiyle hem de günümüze kadar bir dizi depreme maruz kalması nedeniyle yeniden performans değerlendirmesine tabi tutulmasını talep ediyoruz. Ancak böylelikle güvenli okullar oluşabilir" ifadelerini kullandı.